Tongschar is wederom vis van het jaar

De tongschar is de vis van het jaar 2016. Dat meldt het Vlaams Centrum voor Agromarketing (VLAM). In 1997 en in 2008 was de vis al eens vis van het jaar.

Al voor de 28e keer heeft het VLAM de vis van het jaar bekendgemaakt. Vorig jaar ging de hondshaai nog met de hoofdprijs aan de haal, dit jaar is de eer voor de tongschar.

Net als de tong, de pladijs, de griet en de tarbot behoort de tongschar tot de platvissen. Het vlees van de tongschar is zachter dan dat van tong en de filets zijn wat dikker. In de volksmond wordt de tongschar ook wel eens "melktong" genoemd.

Het VLAM houdt bij de keuze van de vis van het jaar rekening met verschillende elementen. De soort moet voldoende beschikbaar zijn en Vlaamse vissers moeten hem aanvoeren. Ook duurzaamheid speelt een rol.

Hoewel tongschar momenteel volop beschikbaar is, is de vis weinig bekend. "In het totale verbruik voor vis voor thuisconsumptie neemt tongschar een aandeel van slechts 2,2 procent in," vertelt Liliane Driesen van het VLAM. "Nochtans is de vis bijzonder lekker en smeuïg van smaak. Veel mensen weten dat te appreciëren."