Turkije vraagt officieel uitwijzing Gülen, maar niet voor coup

Turkije heeft officieel aan de VS de uitlevering gevraagd van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep in Turkije zat. Opvallend: de reden voor de vraag om uitlevering is niet het organiseren van de staatsgreep.

Op 15 juli vond een poging tot staatsgreep plaats in Turkije. Een deel van het leger probeerde de macht te grijpen. Meer dan 300 burgers en militairen lieten het leven. De coup tegen het regime van president Recep Tayyip Erdogan mislukte.

Volgens Erdogan zat Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep. Gülen, een geestelijke en voormalige getrouwe van Erdogan, leeft al sinds 1999 in zelfverklaarde ballingschap in de VS. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep.

Ankara wil dat de VS Gülen uitlevert aan Turkije, maar Washington wil bewijzen zien en lijkt die voorlopig nog onvoldoende gekregen te hebben. Nu vraagt Turkije officieel de uitlevering, maar vreemd genoeg is de reden niet de mislukte staatsgreep. Wat de reden dan wel is, is nog niet duidelijk.

Morgen brengt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een bezoek aan Turkije. Daar zal ongetwijfeld ook deze aanvraag tot uitlevering besproken worden. Het belooft wel geen makkelijk gesprek te worden, want door de zaak-Gülen is het water tussen Washington en Ankara diep geworden.