Uitgever van stripweekblad Kuifje blaast 70 kaarsjes uit

De Brusselse uitgeverij Le Lombard viert zijn 70ste verjaardag met een verjaardagsalbum. Het telt 777 pagina's, een verwijzing naar het motto van het stripweekblad Kuifje, dat bestemd was "voor jongeren van 7 tot 77 jaar".

Le Lombard publiceert de verjaardageditie samet met éditions Moulinsart. Meer dan 80 auteurs werkten mee aan het album waarin Hergé een ereplaats krijgt. Meer dan 70 pagina's zijn gewijd aan zijn samenwerking met Le Journal de Tintin, aan de hand van zijn vele covers of bijdragen aan de verschillende rubrieken in het stripblad. Het album wordt verkocht voor 49 euro.

Raymond Leblanc en Hergé richtten Le Lombard op in 1946. Op 26 september van dat jaar verscheen het eerste nummer van het stripweekblad Kuifje en Tintin.

De 60.000 exemplaren van het weekblad Kuifje en zijn Franstalige tegenhanger Journal de Tintin waren in drie dagen uitverkocht. Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, was hoofdredacteur en artistiek directeur van het stripweekblad dat naar zijn held was genoemd. Hij omringde zich met Edgar Pierre Jacobs (Blake en Mortimer), Jacques Martin (Alex), Jacques Laudy (Hassan en Kaddoer) en Paul Cuvelier (Corentin).

De eerste albums van Le Lombard verschenen in 1950: "Het geheim van de Zwaardvis" (Jacobs) en "De fantastische avonturen van Corentin" (Cuvelier). In de jaren 50 verschenen heel wat nieuwe reeksen in het weekblad, zoals Chick Bill (Tibet), Rik Ringers (Tibet en André-Paul Duchâteau), Chlorophyl (Raymond Macherot), Ton en Tinneke (André Franquin), Michel Vaillant (Jean Graton), Lucky Luke (Morris), Hoempa pa (Albert Uderzo en René Goscinny), Dan Cooper (Albert Weinberg) en niet te vergeten de Blauwe Reeks van Suske en Wiske (Willy Vandersteen).

Kuifje en Bobbie

In 1958, het jaar van de Expo in Brussel, werden de nieuwe kantoren van het uitgevershuis in gebruik genomen in een gebouw met daarbovenop een gigantisch bord waarop Kuifje en Bobbie staan afgebeeld. Omdat het gebouw uitgroeide tot een symbool van de hoofdstad, werd het in 2006 beschermd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

In de jaren 60 maakten andere reeksen hun opwachting zoals Bernard Prince en Comanche (Hermann), Luc Oriënt (Paape), Howard Flynn (Vance) en Taka Takata (Jo-El Azara). Het weekblad, dan met Greg aan het stuur, kreeg ook in de jaren 70 nog nieuwe succesvolle striphelden over de vloer zoals Thorgal (Jean Van Hamme en Grzegorz Rosinski), Bruno Brazil (Vance) en Yakari (Derib en Job). En daarmee had het weekblad wellicht zijn hoogtepunt bereikt, want stripliefhebbers kozen steeds meer voor het album.

Raymond Leblanc stond zijn bedrijf in 1988 af aan de Frans-Belgisch groep Média-Participations. Het einde van het stripweekblad was in zicht. Vijf jaar na de dood van Hergé verzette zijn erfgename zich tegen verder gebruik van de naam. Alleen Kuifje bleef nog bestaan. Het Franstalige "Tintin reporter" van de nieuwe uitgeverij Yéti Presse was geen lang leven beschoren. Le Lombard probeerde nog wat met het blad "Hello Bédé", vooraleer er definitief de brui aan te geven in 1993.

Graphic novel en klassiekers

Wat de albums betreft, beschikte Le Lombard over een voltreffer met de Collectie Jong Europa. De prestigieuze reeks Getekend verschijnt in 1994. Gevestigde auteurs maken er one-shots voor.

Omschreven als een uitgeverij van algemene kwaliteit richt Le Lombard zich de laatste jaren op meer atypische stijlen en formats in de Negende Kunst zoals de grafische roman. Maar de roots blijven in het bloed zitten.

Le Lombard gaf onlangs een nieuw avontuur van Corentin uit op scenario van Jean Van Hamme en bracht een hommage aan Chlorophyl, van de hand van René Hausman, die deze lente is overleden. Striphelden als Rik Ringers en Bob Morane ondergaan een verjongingskuur. De grote jaarlijkse productie van nieuwe albums en reeksen is van 136 verhalen vijf jaar geleden gedaald naar 90 vorig jaar.

Met 1,8 miljoen verkochte exemplaren vorig jaar blijft Le Lombard een belangrijke speler in de stripwereld naast zijn collega's bij Média-Participations: Dargaud en Dupuis. De Nederlandstalige uitgaven van die drie worden verzorgd door Ballon Media. Ook in het buitenland presteert het Brusselse uitgevershuis goed. Meer dan 700.000 albums van Lombard worden elk jaar verkocht in vreemde talen met als bestsellers Yakari en Thorgal.