"Boerkiniverbod mag niet leiden tot stigmatisering"

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vindt dat de gemeentelijke besluiten om de boerkini te verbieden op stranden aan de Azurenkust niet mogen leiden tot stigmatisering en verdeling. Hij heeft dat gezegd na een gesprek met Anouar Kbibech, de voorzitter van de Franse moslimraad.

Nu de controverse rond het boerkiniverbod aan de Zuid-Franse Azurenkust toeneemt en het verbod blijkbaar niet beperkt blijft tot de boerkini (een badpak voor moslima's, nvdr.) en door sommige lokale autoriteiten wordt uitgebreid naar elke vorm van lichaamsverhullende kleding gedragen door moslima's, slaken de moslimautoriteiten een noodkreet.

"Niet stigmatiseren of verdelen"

"De moslimraad is verontrust over de manier waarop het publieke debat rond de boerkini evolueert", zei voorzitter Anouar Kbibech van de moslimraad in een persmededeling. Hij vroeg en kreeg een onderhoud met minister Cazeneuve. "De genomen besluiten mogen biet leiden tot stigmatisering en verdeling", zei Cazeneuve achteraf. "De laïciteit is geen principe dat de godsdiensten vijandig gezind is, maar is en principe waarbij de staat zich afzijdig houdt van religieuze kwesties, in de grootst mogelijke neutraliteit. Daardoor kan iedereen zijn eigen cultus kiezen en die vrij beleven."

Voor Cazeneuve kan er geen twijfel over bestaan: "Deze principes moeten met de grootste stelligheid worden toegepast." Hij toont wel enig begrip voor maatregelen die worden genomen: "Het kan zijn dat besluiten worden uitgevaardigd als er sprake is van ordeverstoring, waardoor de vrijheid kan worden ingeperkt." Cazeneuve houdt zich zo veel mogelijk op de vlakte, maar haalt impliciet uit naar lokale besturen die wel erg veel ijver tonen om lichaamsverhullende kledij te weren: "Deze besluiten moeten worden genomen in een kader waarbij de maatregelen rigoureus in verhouding zijn. Het doel moet zijn de ordeverstoring te verhinderen of te laten ophouden."

Verhitte gemoederen

Intussen raken ook de politieke gemoederen alsmaar meer verhit. Regeringspartij PS vindt dat de toestand aan de Azurenkust op een gevaarlijke manier aan het ontaarden is na het beboeten van een gesluierde vrouw in Cannes. Oud-minister Eric Woerth van het rechtse Les Républicains vindt dan weer dat het dragen van de sluier in de publieke ruimte "een provocatieve kant" heeft. "We moeten bepaalde verboden durven uitvaardigen", zei hij tegen nieuwszender BFMTV. "We leven vandaag in een republiek die niet durft verbieden."

Donderdag spreekt de Raad van State zich uit over de wettelijkheid van het boerkiniverbod in één gemeente aan de Azurenkust. De zaak is aangespannen door de Liga van de Mensenrechten.

In Frankrijk leven zo'n 3,5 miljoen moslims. Dat is zo'n 6 procent van de totale bevolking.