Aardbeving beschadigt tempels en pagodes in Myanmar

Myanmar, het vroegere Birma, is getroffen door een krachtige aardbeving. Die heeft schade aangericht in de toeristische trekpleister Bagan met zijn tempels, pagodes en andere historische gebouwen. Er is ook sprake van drie doden.
AFP or licensors
Stof stijgt op uit de Sulamuni-tempel in Bagan na de aardbeving.

Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) deed de beving met magnitude 6,8 zich voor om 12.34 uur Belgische tijd. De beving ontstond op ongeveer 84 km diepte, 25 km ten westen van Chauk in de regio Magway. Volgens het Duits geofysisch instituut in Potsdam bedroeg de magnitude 7,0 en bevond de aardbevingshaard of hypocentrum zich op 91 km diepte.

Het hypocentrum lag dus vrij diep. Aardbevingen waarvan het hypocentrum diep ligt, veroorzaken meestal minder schade aan de oppervlakte.

De schok was ook te voelen in de Thaise hoofdstad Bangkok, in India en Bangladesh.

Volgens het ministerie van informatie zijn er in de regio Magway twee jonge meisjes omgekomen bij de instorting van een huis, een parlementslid in de streek zei dan weer dat een 22-jarige man de instorting van zijn huis niet overleefd heeft. 

Het epicentrum lag in het centrum van het land, halfweg tussen Magway en Bagan (of Pagan), nabij het stadje Chauk (Illustratie: Google maps).

Bagan

Minstens 94 bakstenen pagodes in Bagan zijn beschadigd door de aardschok, zo zei het ministerie van Religieuze en Culturele Zaken.

Bagan, ook bekend als Pagan, is een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar. Het was de hoofdstad van het boeddhistische Pagan-rijk. De stad is gesticht in 849 en er staan meer dan 2.200 bouwwerken uit de 10e tot de 14e eeuw, waaronder tempels en pagodes.

De uitgebreide site is de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid voor toeristen in het land. Ze kunnen er een panorama van tempels bekijken dat zich uitstrekt tot aan de horizon, en dat geflankeerd wordt door de machtige Irrawady-rivier. 

Volgens de voorzitter van het Myanmar Comité voor Aardbevingen ziet het er naar uit dat andere regio's niet al te zeer getroffen zijn.

AFP or licensors

Een bakstenen muurtje aan een van de pagodes in Bagan is ingestort door de aardbeving.