China wil dit karretje over vijf jaar op Mars laten rijden

China hoopt in juli of augustus 2020 een robotjeep naar Mars te lanceren en heeft via de Chinese staatsmedia een tip van de sluier over de verkenner gelicht.

Het is de bedoeling dat een Lange Mars-5 draagraket van op de nieuwe lanceerbasis Wenchang het tuig meeneemt en op een traject naar de Rode Planeet brengt. Na een reis van ongeveer zeven maanden moet de lander zich van een "orbiter" losmaken en uiteindelijk neerstrijken nabij de evenaar, om dan gedurende een negentigtal dagen het Marsoppervlak en de omgeving te bestuderen.

De jeep zal tweehonderd kilo wegen, zes wielen hebben en vier zonnepanelen. Dertien instrumenten gaan op zoek naar sporen van water en ijs.

Lukt het?

In het kader van zijn ambitieus ruimtevaartprogramma heeft Peking al een robotjeep op de Maan neergezet, om daar met horten en stoten onderzoek te doen. Maar China zag wel India in september 2014 als eerste Aziatisch land een sonde rond de Rode Planeet brengen.

Zelfs de grote ruimtevaartmogendheden zagen zowat minstens de helft van de missies naar Mars, in het bijzonder landingen, mislukken. België is momenteel met apparatuur op de Europees-Russische sonde en lander ExoMars op weg naar de Rode Planeet.

Meest gelezen