Crombez: "Voorstel Van Overtveldt keldert de begroting"

Het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting naar 20 procent te doen dalen, zal een gat slaan in de begroting. Dat stelt SP.A voorzitter John Crombez. "Hallucinant", noemt hij het voorstel. Andere partijen drukken erop dat zo'n verlaging budgetneutraal moet zijn.

Minister Van Overtveldt denkt eraan om tegen 2020 de vennootschapsbelasting terug te brengen van 33 naar 20 procent. Om dat te betalen zou de roerende voorheffing eventueel stijgen naar 30 procent, zouden een hele rits aftrekposten verdwijnen en zou ook de notionele-interestaftrek op de schop gaan.

"Het voorstel van Van Overtveldt slaat opnieuw een gat in de begroting, dat kan niet anders", reageert SP.A-voorzitter Crombez in De Standaard. "De Hoge Raad van Financiën berekende toch al dat die 20 procent vennootschapsbelasting voor bedrijven zo goed als onhaalbaar is als je budgetneutraal wil blijven?  Een minister van Financiën die de begroting keldert, probeer dat maar eens te begrijpen." De Vlaamse socialist vindt ook dat het geld voor het voorstel niet van de Belgische spaarder moet komen, maar van grote bedrijven.

Groen wel voorzichtig positief

Het voorstel van Van Overtveldt vindt wel voorzichtig gehoor bij de andere Vlaamse oppositiepartij, Groen. "De vennootschapsbelasting moet eenvoudiger en lager voor kmo's. Daar zijn we al geruime tijd voorstander van. Als Johan Van Overtveldt dat wil doen, vindt hij in ons een bondgenoot", zegt fractievoorzitter Kristof Calvo. Maar de groenen komen ook met een duidelijke waarschuwing voor de N-VA-minister. "De rekening moet deze keer wel kloppen. Niet speculeren op terugverdieneffecten, want dan gaat Van Overtveldt nog maar eens een gat slaan in de begroting."

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt dat een hervorming van de vennootschapsbelasting budgettair neutraal moet zijn, en ook moet leiden tot meer fiscale rechtvaardigheid tussen kmo's en multinationals en vooral tussen de vennootschapsbelasting en de personenbelasting. "Bovendien moet ze de werkgelegenheid en de economische groei stimuleren."

Op het kabinet van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) ten slotte valt te horen dat wie belastingen wil verlagen, "weet dat hij bij de liberalen steeds een bondgenoot heeft".