Door Turkije gesteunde Syrische rebellen veroveren Jarablus

Door Turkije gesteunde Syrische rebellen zeggen dat ze het Syrische grensstadje Jarablus veroverd hebben op de terreurgroep IS. Het gaat om Turkmeense en Arabische Syriërs, niet om Koerden. Turkije was een militair offensief begonnen tegen IS en Syrisch-Koerdische rebellen in het grensgebied met Syrië. Turkije zet daarbij de grote middelen in: zo zijn Turkse tanks vanochtend de grens overgestoken ter hoogte van de Syrische stad Jarabulus.
AFP or licensors

Het offensief begon al vanochtend vroeg. Om 3 uur Belgische tijd begonnen Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen IS-stellingen in Jarabulus te bombarderen. Op de grond staken ondertussen Turkse elite-troepen de grens over en in de loop van de ochtend reden ook Turkse tanks Syrië binnen. Zij verleenden steun aan Syrische rebellen, vooral Turkmenen en Arabieren. Het zijn die rebellen die nu zeggen dat ze Jarablus hebben ingenomen en de Turkse president Tayyip Recep Erdogan heeft dat bevestigd.

De operatie van de Turken en internationale coalitie die strijden tegen IS heet “Schild van de Eufraat” en is volgens president Erdogan bedoeld om het grensgebied tussen Turkije en Syrië te vrijwaren van bedreigingen door IS en door de Koerdische rebellenbeweging YPG. Voor het offensief op Syrisch grondgebied beroept Turkije zich op zijn recht op zelfverdediging.

De Syrisch Koerdische YPG-strijders noemen daarentegen de Turkse inval een "flagrante agressieve inmenging in de Syrische binnenlandse aangelegenheden". 

Volgens het Turkse nieuwsagentschap Dogan zijn bij het Turkse offensief al 46 IS-strijders omgekomen.

Spierballentaal

Minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala zegt dat er gisteren verschillende mortiergranaten zijn ingeslagen op Turks grondgebied, die door IS afgeschoten waren vanuit Syrië. "Turkije kan niet langer louter een toeschouwer zijn", klinkt de oorlogstaal van Turkije nu. "Onze grens moet helemaal IS-vrij worden gemaakt", motiveert zijn collega van Buitenlandse Zaken Cavusoglu de aanval op Syrisch grondgebied.

De Turkse president spreekt dezelfde spierballentaal als de ministers, maar voegt eraan toe dat Turkije evenwel de territoriale integriteit van Syrië wil behouden. Volgens Erdogan is het Turkse offensief "gericht tegen bedreigingen" voor Turkije die van terreurorganisaties zoals IS en de Syrisch-Koerdische militie YPG uitgaan. "Achter deze aanvallen moet een punt worden gezet", zei hij tijdens een toesprak in Ankara. "Wij moeten dit oplossen."

Ook tegen Koerden

Turkije wil dus niet alleen IS verdrijven uit het grensgebied, maar ook voorkomen dat de Koerden meer grondgebied veroveren in Syrië. En daar wringt het schoentje enigszins, want de YPG is namelijk de belangrijkste bondgenoot van de VS op de grond in zijn strijd tegen IS.

Turkije ziet liever niet dat de Syrisch-Koerdische rebellen te veel terrein veroveren aan zijn zuidelijke grens. Dat zou depositie van de Turks-Koerdische rebellenbeweging PKK kunnen versterken, en dat wil Ankara kost wat kost vermijden. Het Turkse regime bestempelt de PKK als terreurorganisatie.

Net vandaag komt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek in Turkije. Hij heeft er met premier Yildirim en president Erdogan over de aanslepende burgeroorlog in Syrië gepraat. Yildirim zegt dat de VS hun steun aan de Koerdische rebellen beweging YPG moeten herzien.

Biden geeft de Koerdische rebellen in Syrië de raad zich niet te begeven ten westen van de Eufraat. De Eufraat wordt door Turkije gezien als een "rode lijn", en de VS scharen zich daar nu achter. De Syrisch Koerdische YPG-rebellen hebben gezegd dat ze zich daar niet kunnen over uitspreken, en dat het een zaak is van de Syrische Democratische Krachten, een alliantie waar de YPG deel van uitmaakt. 

De Syrische democratische Krachten (SDF in het Engels) is de alliantie die in het noorden van  Syrië successen geboekt heeft in de strijd tegen IS, recent ook ten westen van de Eufraat.