Franse politie controleert streng op boerkini-verbod: ook hoofddoek en tuniek moeten uit

Aan de Franse Azurenkust wordt kennelijk vrij streng opgetreden tegen moslima's die zich niet houden aan het boerkini-verbod. De afgelopen dagen zijn alweer verscheidene boetes uitgedeeld. In Cannes werd een vrouw beboet terwijl ze naar eigen zeggen enkel een hoofddoek droeg. Ze werd door strandgasten zowel ondersteund als beschimpt, en is nu van plan om de boete aan te vechten.
Het "boerkini-verbod" wordt duidelijk geafficheerd aan het strand van Nice

Siam, een moeder van 34 jaar oud, trok vorige week naar het strand van Cannes met haar kinderen. "Ik droeg geen boerkini, geen boerka en was niet naakt. Mijn kleding was in orde", aldus de moslima.

Toch kwamen drie politieagenten op de vrouw af, met het gemeentelijke verbod in de hand. "Ze lazen de tekst voor en zeiden dat ik mijn hoofddoek in een bandana moest dragen, zo niet zou ik het strand moeten verlaten."

Siam besloot om toch op het strand te blijven en haar hoofddoek niet aan te passen. "Geen enkele wet verbiedt het mij om op die manier gekleed te zijn. Ik choqueerde de mensen niet, ik was rustig met mijn familie."  Uiteindelijk kreeg de vrouw een boete omdat ze "geen correcte tenue droeg, die de goede zeden en de laïciteit respecteert". Een boete die de vrouw gaat aanvechten.

Maar de moslima is nog meer gechoqueerd door de reactie van sommige omstanders. "Er gebeurde een miniopstand. Een tiental mensen kwam mij ondersteunen en zeiden dat ik hen niet gestoord had. Maar anderen maakten van de gelegenheid gebruik om mij te beledigen. "Ga terug naar je eigen land. We willen dit niet. Frankrijk is een katholiek land!", riepen ze. Ik draag al jaren mijn hoofddoek zo en heb nog nooit een probleem had. Ik ben intriest dat mensen nu zulke racistische zaken naar mij hebben zitten roepen."

Langs bijna hele Côte d'Azur verboden

Intussen hebben bijna alle gemeenten aan de Azurenkust een boerkini-verbod uitgevaardigd. Cagnes-sur-Mer, even ten westen van Nice, was de meest recente plaats waar dat gebeurde. De burgemeester nam die beslissing nadat er volgens hem drie vrouwen uit naburige gemeenten een "provocerende" houding hadden aangenomen met hun boerkini op het strand.

Enkel in Antibes mogen moslima's voorlopig wel nog een boerkini dragen. Volgens de burgemeester daar blijft het kledingstuk een uitzonderlijk fenomeen en stelt het geen problemen voor de openbare orde. "Al stel ik me wel vragen bij het provocerende karakter ervan, in een land waar vrouwen er 100 jaar over hebben gedaan om hun fundamentele rechten te verwerven. Provoceert een boerkini meer op het strand dan op de openbare weg?"

In verscheidene badplaatsen zijn al boetes uitgedeeld. In Nice kregen maandag alleen al acht moslima's een pv, drie anderen werden aangesproken op hun klederdracht, hoewel het zeker niet in elk geval om een boerkini gaat. Op internet zijn foto's opgedoken waarop te zien is hoe een vrouw op het strand door vier agenten wordt benaderd en gedwongen wordt om haar bedekkende kleding uit te doen. "Schaamteloos", reageren tegenstanders van het verbod. (zie tweet onderaan)

"Boerkini-verbod"

Het woord "boerkini" wordt - onder meer - in het gemeentelijke verbod van Cannes overigens niet met zoveel woorden genoemd. Het verbod viseert "ostentatieve religieuze klederdracht".

De tekst in Cannes luidt als volgt: "Strandkleding die op een ostentatieve manier het behoren tot een religieuze strekking aantoont, terwijl Frankrijk en religieuze plaatsen momenteel het doelwit zijn van terroristische aanvallen, creëert het risico op verstoring van de openbare orde en moet voorkomen worden. De toegang tot de stranden en het baden is verboden voor elke persoon die geen correcte kleding draagt, met respect voor de goede zeden en de laïciteit, voor de regels rond hygiëne en voor de veiligheid van het zwemmen op openbaar domein."

Volgens de autoriteiten in Cannes gaat het echter niet om een verbod op religieuze symbolen op het strand.