Franse scholen moeten rampoefening houden voor mogelijk aanslag

In Frankrijk zullen de scholen voortaan ook een rampoefening moeten houden waarbij een aanslag gesimuleerd wordt. Dat is één van de maatregelen waarmee de Franse regering de veiligheid in de scholen wil verhogen.

Na de reeks aanslagen van het voorbije anderhalf jaar zit de schrik er bij de Fransen goed in. Een week voor de start van het nieuwe schooljaar wil de Franse regering leraren, leerlingen en ouders geruststellen met een aantal gerichte veiligheidsmaatregelen in en rond de scholen.

Leraren vormen immers een mogelijk doelwit voor IS. In haar Franse propagandablad Dar-al-Islam riep de terreurorganisatie al in november vorig jaar op om het onderwijspersoneel "aan te vallen" en te "doden". Leraren zijn voor IS immers "vijanden van Allah" die de laïcité onderwijzen en "in oorlog zijn met de islamitische familie". Bovendien was er in maart 2012 al eens een aanslag op een Joodse school in Toulouse. Mohamed Merah vermoordde toen in naam van de jihad een leerkracht en drie leerlingen.

3.000 reservisten

Voor de start van het nieuwe schooljaar in de 64.000 Franse scholen mobiliseert de gendarmerie meer dan 3.000 reservisten, zegt minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Gedurende het ganse schooljaar zullen mobiele patrouilles samen met de lokale politie de schoolomgevingen bewaken. In de scholen zelf komt er geen veiligheidspersoneel. Onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem wijst er op dat scholen, in tegenstelling tot winkels, niet toegankelijk zijn voor het grote publiek.

De scholen zelf moeten voortaan drie rampoefeningen houden, één meer dan nu. Die nieuwe rampoefening moet een aanslag simuleren waarbij iemand de school binnendringt. Daarnaast moeten de schooloversten hun telefoonbestand updaten, zodat ze per sms alarm kunnen slaan. Leerlingen zullen voorgelicht worden met kleine tips over ze kunnen doen om iemand in nood te helpen. Sommige leerlingen zullen EHBO-lessen krijgen.