Gewapende aanval op Amerikaanse universiteit in Kaboel

De Amerikaanse universiteit in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, wordt aangevallen. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn explosies en schoten gehoord. Studenten en medewerkers zitten vast in het gebouw. Verschillende mensen raakten gewond. Er is ook sprake van één dodelijk slachtoffer en 18 gewonden, allemaal studenten.
Ordetroepen zijn massaal ter plaatse

De aanval begon rond 19 uur plaatselijke tijd, 16.30 uur bij ons. Veiligheidsdiensten kregen verschillende noodoproepen binnen en zijn uitgerukt. De directeur van de universiteit bevestigt dat militanten de campus in Kaboel aan het aanvallen zijn. Nog geen enkele groep heeft de aanval opgeëist.

Verscheidene studenten en professoren melden dat ze vast zitten in het universiteitsgebouw. Onder hen ook de internationaal gerenommeerde persfotograaf Massoud Hossaini, die op Twitter een noodkreet slaakt. Andere bange studenten getuigen over rook en stof in hun klaslokaal. Sommige studenten konden ontkomen via nooduitgangen, anderen barricadeerden het leslokaal.

Volgens sommige berichten zijn gewapende mannen het gebouw ook binnengedrongen, de politie gaat momenteel uit van zeker een gewapende man. Op het moment van de aanval waren er nog volop colleges bezig.

Verschillende mensen raakten gewond. Sommigen konden al verzorgd worden door de hulpdiensten. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Sommige studenten die er vastzitten, melden wel dat ze lijken hebben zien liggen. Volgens de directeur van de ziekenhuizen in Kaboel is één student gedood en zijn er ook 18 gewonden. 

De Amerikaanse universiteit in Kaboel is een prestigieuze instelling. Ze opende in 2006, meer dan 1.000 studenten volgen er les. Eerder deze maand werden nog een Amerikaanse en een Australische professor ontvoerd vlak bij de zwaarbeveiligde universiteit. Over hun lot is nog niets geweten.

Gewonden worden verzorgd