Grootste luchtschip ter wereld raakt beschadigd bij testvlucht

In Engeland is de "Airlander 10" beschadigd geraakt tijdens een testvlucht. Het luchtschip landde met een neusduik, maar niemand raakte gewond. De Airlander 10 is het grootste vliegende gevaarte ter wereld.

Volgens de Britse openbare omroep BBC heeft het toestel - bijgenaamd "de kont" - een telefoonpaal geraakt, al ontkent de constructeur dat. Waarom het toestel dan wel is gecrasht, is onduidelijk. De cockpit raakte beschadigd, maar de bemanning bleef ongedeerd.

Het ging om de tweede testvlucht van de Airlander 10, precies een week na de eerste. Volgens constructeur Hybrid Air Vehicles verliep de vlucht desondanks "zeer goed" en was er enkel een probleem bij de landing in Bedfordshire, Centraal-Engeland.

Later vandaag komt het team van de Airlander 10 wellicht met meer informatie over de omstandigheden van de crash.

De Airlander 10 is met voorsprong het grootste vliegende gevaarte ter wereld. Het is een kruising tussen een vliegtuig, een helikopter en een luchtschip en hij kan meer dan dagenlang in de lucht blijven hangen. Het toestel kan dienen voor transport en voor bewakingsopdrachten. Het bedrijf achter het toestel hoopt tegen het jaar 2021 zo'n 10 toestellen per jaar te maken.

Het toestel maakte op 17 augustus zijn eerste testvlucht