Jongen van 9 speelt honkbal na dubbele handtransplantatie

Iets meer dan een jaar geleden had de 9-jarige Zion Harvey geen handen, vandaag kan de jongen opnieuw honkbal spelen en tal van andere activiteiten doen, dankzij een succesvolle dubbele handtransplantatie. Met zijn verhaal hopen hij en zijn moeder anderen te inspireren.

Toen Zion uit Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland nauwelijks twee was, werd hij het slachtoffer van een ernstige bacteriële infectie. Verschillende van zijn organen lieten het afweten en de dokters zagen zich genoodzaakt zijn beide handen en zijn beide onderbenen te amputeren.

Twee jaar later stond zijn moeder Pattie Ray een van haar nieren aan hem af. Intussen leerde de kleuter leven zonder handen en benen. Hoewel hij zich gaandeweg aardig uit de slag kon trekken, kregen de dokters van het Children's Hospital of Philadelphia een idee: Zion kon wel eens in aanmerking komen voor een handtranspantatie.

Baltimore Orioles

Zowat dertien maanden geleden was het zover: er was een geschikte donor gevonden en Zion ging onder het mes. De operatie duurde liefst tien uur en werd uitgevoerd door een team van wel veertig verpleegkundigen, chirurgen en anesthesisten.

Ruim een jaar later blijkt de dubbele handtransplantatie een groot succes. Dankzij een dagelijkse sessie intensieve kinesitherapie kan Zion opnieuw tal van alledaagse activiteiten uitvoeren zoals eten, schrijven, plassen en zich aankleden. Hij kan ook opnieuw honkbal spelen en mocht begin deze maand zelfs de eerste bal in een wedstrijd van de Baltimore Orioles gooien.

Toch kent het leven van Zion en zijn moeder ook treurige momenten. In mei kwam zijn stiefvader om het leven bij een schietpartij in Baltimore. Dat weerhoudt de jongen en zijn moeder er echter niet van hun verhaal te delen in de hoop anderen te inspireren.