Kunstenaar Peter Doig krijgt gelijk: werk is niet van zijn hand

Een rechter in Chicago heeft geoordeeld dat de Britse kunstenaar het landschapsschilderij dat de eigenaar aan hem toeschreef, niet gemaakt heeft.

De eigenaar van het werk, een Canadese oud-cipier, had altijd beweerd dat het werk in zijn bezit van de gerenommeerde kunstenaar Peter Doig was. De kunstenaar zelf ontkende dat.

De cipier kocht het werk in 1976 voor 100 dollar van een gedetineerde, die volgens hem Peter Doig was. De schilderijen van Doig wisselen nu voor miljoenen dollars van eigenaar.

Het werk is ook gesigneerd met de naam Doige (met een -e achteraan dus) en nadat de zus van de echte Peter Doige opgedoken was en bevestigd heeft dat het werk van haar broer is, heeft de rechter in Chicago geoordeeld dat het om een persoonsverwisseling gaat.

De zaak is ongewoon omdat disputen over de authenticiteit van een werk in de kunstwereld meestal pas ontstaan lang nadat de kunstenaar overleden is. Wanneer een kunstenaar nog leeft, gaat men er over het algemeen van uit dat hij of zij het laatste woord heeft over de echtheid van het werk.

Vorig jaar werd een werk van Peter Doig, "Swamped", bij Christie's nog geveild voor 22,9 miljoen euro. Doig is naar eigen zeggen blij "dat gerechtigheid geschiedt". "Het zou nooit mogen gebeuren dat een levende artiest het auteurschap van zijn werk moet verdedigen. Dat de eisers schaamteloos geprobeerd hebben de nalatenschap van een andere kunstenaar te ontkennen, is verachtelijk", besluit hij.