Leuven gaat cultureel samenwerken met Duitse stad Neuss

Leuvens burgemeester Louis Tobback en zijn ambtgenoot Reiner Breuer van het Duitse Neuss hebben vanmiddag een culturele samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het initiatief gaat uit van Neuss. De stedelijke archivaris heeft ontdekt dat twee troepen militairen uit deze stad in augustus 1914 mee verantwoordelijk waren voor de verwoesting van een groot deel van Leuven.

In een toespraak citeerde Breuer een uitspraak van de Duitse president Joachim Gauck tijdens een bezoek aan Leuven naar aanleiding van de 100e verjaardag van de brand. Gauck pleitte toen voor een verdieping van de verzoening tussen beide landen die eerder al door anderen was bewerkstelligd. Breuer wil de herinnering aan het onrecht dat Leuven in 1914 werd aangedaan levendig houden en de vriendschap tussen beide steden verder uitbouwen. "In de actuele context is ijveren voor vrede meer dan ooit nodig", aldus Breuer.

Cultuurschepen Denise Vandevoort (SP.A) beaamde "dat Leuven en Neuss besloten dat het tragisch verleden dat beide steden met elkaar verbindt aanleiding is voor een toekomstgerichte samenwerking op cultureel vlak".

"Zo willen we laten zien dat cultuur kan verbinden wat ooit door vuur en geweld werd gescheiden. Aan bevolkingsgroepen die momenteel in een gewelddadig conflict tegenover mekaar staan, willen we het signaal geven dat het altijd mogelijk is om opnieuw in vrede samen te leven en constructief samen te werken."

WOI-herdenking

Leuven en Neuss willen op verschillende vlakken cultureel samenwerken. Zo wordt het einde van WOI in november 2018 gezamenlijk herdacht. Dan zal er in beide steden een tentoonstelling georganiseerd worden met oorlogsaffiches. In Leuven gaat het om affiches met verbodsbepalingen van de Duitse bezetter. In Neuss zullen affiches met quasi gelijkaardige teksten getoond worden, maar dan van de buitenlandse bezetter in het Duitsland van na 1918.

Voorts gaan beide stadsarchieven samenwerken, bibliotheken boeken opnemen over elkaar en bezoekt de Volkshochschule van Neuss dit najaar de Utopia-tentoonstelling in Leuven.