Man wint na tien jaar rechtszaak over toeslag van 2,50 euro

Voor het Grondwettelijk Hof van Duitsland heeft een Oostenrijker na tien jaar gelijk gekregen in een zaak over een toeslag van 2,50 euro. Dat bedrag moest hij destijds meer betalen dan de lokale bevolking om een Duits zwembad binnen te mogen en dat nam hij niet.

Mensen met principes: ze bestaan nog. Dat blijkt uit een rechtszaak die tien jaar heeft geduurd en recent voor het Grondwettelijk Hof van Duitsland in Karlsruhe is geëindigd. De inzet? De prijs van een kop koffie.

Alles begon ongeveer tien jaar geleden toen een man uit Oostenrijk ging zwemmen in een zwembad in Berchtesgaden in de Duitse deelstaat Beieren, net over de grens met Oostenrijk. Aan de inwoners van vijf omliggende gemeentes bood het zwembad een korting van zowat dertig procent op de toegangsprijs aan, maar de Oostenrijker moest het volle pond betalen. Concreet moest hij 2,50 euro meer ophoesten dan de locals. Dat nam hij niet en hij stapte naar de rechtbank.

Nadat een lagere rechtbank hem eerder in het ongelijk had gesteld, stapte hij recent naar het Grondwettelijk Hof. Dat geeft hem nu wél gelijk. Het Hof noemt de beslissing van de lagere rechtbank "vanuit elk perspectief onbegrijpelijk". Volgens het Hof mag een onderneming de lokale bevolking voordelen toekennen, maar enkel als daar een goede reden voor is. Gezien het bewuste zwembad zich actief op bezoekers van over de grens richt, had het de Oostenrijker volgens het Hof op gelijke voet moeten behandelen.

lees ook