Nederlandse carrièreprijs voor Claudia Cardinale

De Italiaanse actrice Claudia Cardinale (78) ontvangt op vrijdag 16 september op het Zeeuwse festival Film by the Sea de Grand Acting Award, een oeuvreprijs. Zij treedt daarmee in de voetsporen van Jan Decleir.

De actrice zal in Vlissingen zijn om het beeldje in ontvangst te nemen. Na de uitreiking wordt de gerestaureerde versie van de film "Once upon a time in the West" vertoond. Cardinale, die in de film van Sergio Leone de hoofdrol speelde, leidt de vertoning in. Voor de uitreiking wordt de film "Fitzcarraldo" van Werner Herzog vertoond, waarin Cardinale te zien is naast acteur Klaus Kinski.

De Grand Acting Award is bestemd voor filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben in de filmindustrie.Eerder ontvingen Jan Decleir, Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist en Stanley Tucci de prijs.

Claudia Cardinale werd op 17-jarige leeftijd ontdekt door Franco Cristaldi, met wie ze later zou trouwen. Ze speelde in vele tientallen Italiaanse films en verwierf Europese faam met haar hoofdrol in "Once upon a time in the West".

De achttiende editie van Film by the Sea loopt dit jaar van 9 tot en met 18 september.