Nu al bijna 160 doden na aardbeving in Italië

De aardbeving in Centraal-Italië heeft nu al aan 159 mensen het leven gekost. Het cijfer komt van de Italiaanse Civiele bescherming. Er zijn ook minstens 368 gewonden. Ook de schade is op sommige plaatsen groot. "De helft van het dorp is volledig weg", zegt de burgemeester van Amatrice. De hulpoperatie verloopt erg moeizaam omdat de getroffen dorpen in bergachtig en vrij afgelegen gebied liggen. Ook de medische voorzieningen zijn beperkt.

De aardbeving - die om 3.36 uur plaatsvond - had een kracht van 6.2 en was voelbaar in heel Centraal-Italië, zelfs tot in de hoofdstad Rome. Het epicentrum lag in de buurt van het dorp Norcia, zo'n vijftig kilometer van de stad Perugia. In totaal werden meer dan vijftig naschokken geregistreerd. De krachtigste was ongeveer een uur later - om 4.33 uur - met een kracht van 5.4.

Sinds vanmorgen stijgt het dodental gestaag. Vanavond had de Italiaanse premier Matteo Renzi gezegd dat er ten minste 120 doden en 368 gewonden zijn gevallen, maar hij had er aan toegevoegd dat het cijfer niet definitief was. Tegen middernacht was het dodental volgens de Civiele bescherming al opgelopen tot 159.

Renzi heeft het getroffen bezocht en ook het dorp Amatrice, dat grotendeels in puin ligt. Hij betuigde zijn medeleven met de nabestaanden en de slachtoffers, en sprak er met reddingswerkers, die tussen de brokstukken zoeken naar overlevenden.

De FOD Buitenlandse Zaken in ons land heeft voorlopig nog geen nieuws over eventuele Belgische slachtoffers.

Kleine dorpen

VRT-journalist Bert De Vroey was vanmorgen op zo'n 25 kilometer van het getroffen gebied. "Ik zie veel hulpdiensten die onderweg zijn, maar er zijn er ook die al terugkeren met gewonden. Het zijn vooral kleine stadjes - met weinig ziekenhuizen of medische voorzieningen - die getroffen zijn. Het wordt een moeilijke operatie om al die dorpjes te bereiken." Het Rode Kruis roept alvast op om bloed te gaan doneren.

Daarnaast is er ook heel wat materiële schade. Uit verschillende dorpen komen berichten over ingestorte gebouwen. Vooral Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto lijken hard getroffen.

Sergio Perozzi, de burgemeester van Amatrice, verklaarde vrij snel dat "de helft van het dorp volledig weg is". Hij vraagt hulp en zwaar materieel. "Nu het daglicht is, zien we dat de situatie nog erger is dan we al vreesden", zegt ook Stefano Petrucci, de burgemeester van Accumoli. "Gebouwen zijn ingestort en mensen zitten vast onder het puin zonder ook maar één geluid van leven."

De reddingswerken verlopen moeizaam. "De schok vond plaats in bergachtig gebied, een eind weg van alle grote steden en dus ook weg van de grote medische voorzieningen", legt Bert De Vroey uit. "Gewonden worden verzorgd op straat. Bepaalde gehuchten die ook zwaar getroffen zijn, konden nog niet worden bereikt."

"Er is zowat nood aan alles. Zo roepen de hulpdiensten de bewoners op hun WiFi-netwerk open te stellen om makkelijker te kunnen communiceren. Het Rode Kruis roept op voor bloed en de brandweer is zelfs op zoek naar bijvoorbeeld ijzerzagen of krikken"; zegt De Vroey.

AFP or licensors

"Letterlijk uit bed geschud"

"We zijn om 3.30 uur letterlijk uit ons bed geschud", verklaart Sara Callier, die momenteel in Pescara verblijft. "Toen ik wakker werd, dacht ik eerst dat er een storm was losgebarsten omdat het de afgelopen twee dagen sterk gewaaid had. Maar het bed beefde zo hard, dat dat niet kon."

"Mijn man en ik hebben de kinderen genomen en zijn naar beneden gelopen. Na een uurtje zijn we teruggekeerd. We voelden nog enkele naschokken, maar zover ik kan zien, is er geen schade."

Ellen Haveneir is met vakantie in de buurt van Le Marche. Ook zij kon de schok goed voelen. "Het hele huis begon heen en weer te wiegen, het bed schudde, de kasten vlogen open, alles begon te rammelen. Hoewel het in totaal wellicht minder dan een minuut was, duurde het voor ons toch erg lang. Het was beangstigend."

AFP or licensors

L'Aquila

Italië krijgt vaak te maken met aardbevingen. In 2009 vielen bij een beving van een vergelijkbare kracht in de regio van L'Aquila meer dan 300 doden. L'Aquila ligt op een boogscheut van de regio die nu getroffen is. De noordelijke regio Emilia-Romagna kreeg in mei 2012 te maken met twee hevige bevingen in tien dagen tijd, waarbij 23 mensen omkwamen.

Bent u momenteel in de regio? Of kent u iemand die er verblijft? Uw gegevens zijn welkom via nieuws@vrt.be.