Ook Van Overtveldt bereid om begrotingsevenwicht in 2018 los te laten

Voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) hoeft de begroting niet langer in evenwicht te zijn in 2018, zoals in het regeerakkoord staat. Maar dan moeten wel een aantal structurele sociaal-economische hervormingen gebeuren, zegt Van Overtveldt aan VRT Nieuws. Eerder lieten andere regeringspartijen verstaan dat het beloofde evenwicht moeilijk haalbaar is.

Tot nu bleef minister Van Overtveldt vasthouden aan het vooropgestelde evenwicht, ook nadat vicepremier Kris Peeters (CD&V) eerder deze week had geopperd dat de begrotingssanering het prille economische herstel niet mag fnuiken. Om de begroting op de rails te houden, moet de federale regering volgens het monitoringcomité dit en volgend jaar op zoek naar 2,4 miljard euro.

Nu laat Van Overtveldt toch een opening om het begrotingsevenwicht wat uit te stellen. "Als er voldoende structurele en zeer belangrijke hervormingen gebeuren die maken dat de structurele veerkracht van onze economie verhoogt, denk ik dat je de discussie over het begrotingsevenwicht niet strak in termen van een bepaald jaar moet voeren", klinkt het.

Concreet denkt de minister aan hervormingen op de arbeidsmarkt en in de vennootschapsbelasting. Van Overtveldt denkt er onder meer aan om de vennootschapsbelasting te verlagen van 33 naar 20 procent. Het is wel aan de regering om dan te beslissen om het regeerakkoord voor wat betreft het beloofde begrotingsevenwicht in 2018 te laten varen, voegt de minister er nog aan toe.