Publiek kan sobere uitvaart Toots Thielemans volgen

Toots Thielemans krijgt zaterdag om 11 uur een sobere uitvaartplechtigheid in de kleine Sint-Niklaaskerk van Terhulpen. Aan de kerk wordt wel een groot scherm en een geluidsinstallatie geplaatst.

De mondharmonicaspeler heeft nooit aangegeven hoe hij zijn afscheid zelf zag. "Maar de familie wil absolute sereniteit", zegt manager Veerle Van de Poel vandaag in Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws. "Geen volledig gesproken viering, maar ook geen concert. Het zal een mooie mix worden, in de filosofie van Toots."

In de kerk is slechts plaats voor 600 mensen, vooral familie en vrienden. Wie dat wil, kan de plechtigheid wel volgen op de pleinen rond de kerk, die worden vrijgemaakt. "We plaatsen buiten één groot scherm en voorzien genoeg geluidsinstallaties", zegt Van de Poel.

Voor de muziek zijn onder anderen drummer Bruno Castellucci en bassist Bart De Nolf ingeschakeld. Gitarist Philip Cathérine zal misschien aanwezig zijn. Van de muziek van Toots Thielemans zullen er opnames te horen zijn.

Of er veel grootheden uit de jazz aanwezig zullen zijn, is nog onduidelijk. Prins Laurent zou wel aanwezig zijn, hij was een persoonlijke vriend van Toots Thielemans. Na de viering wordt Thielemans in intieme kring overgebracht naar zijn laatste rustplaats: het Ereperk op de begraafplaats van Terhulpen.