Spaargarantie van 100.000 euro wordt in sommige gevallen uitgebreid

Spaarders zullen in welbepaalde gevallen én tijdelijk een hogere garantie krijgen op hun geld bij de bank. Het plafond van 100.000 euro zal sneuvelen voor wie even meer op zijn rekening heeft staan door de verkoop van een huis of een erfenis, zo schrijft De Standaard. Dat dat met terugwerkende kracht zal gebeuren, is goed nieuws voor sommige Optima-gedupeerden.

Als uw bank failliet gaat, bent u als spaarder verzekerd voor 100.000 euro per persoon en per bank. Een Europese richtlijn bepaalde echter in 2014 al dat lidstaten niet enkel het courante spaargeld moeten verzekeren (de bewuste 100.000 euro), maar ook een hoger deel dat in specifieke situaties opduikt. Denk maar aan mensen die net een huis hebben verkocht of een erfenis hebben gekregen, waardoor ze even een hoger bedrag op hun rekening hebben staan.

Hoewel die richtlijn al in juli vorig jaar moest worden omgezet in een wet, duurde het tot april van dit jaar eer België volgde. De wet trad uiteindelijk in werking op 12 mei, maar de regering moet nog enkele uitvoeringsbesluiten maken.

Ondertussen ging de Gentse Optima Bank in juni failliet en dat zonder de hogere waarborg die er eigenlijk al had moeten zijn. Heel wat spaarders lopen daardoor flinke sommen geld mis. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat weten dat er aan wordt gewerkt en dat de Koninklijke Besluiten met terugwerkende kracht zullen ingaan. Ze zullen dus ook gelden voor de gedupeerde Optima-klanten.

"Het is een goed signaal", zegt Geert Lenssens, advocaat van een aantal gedupeerden van Optima, aan VRT Nieuws. "De vraag is of men dat ook optimaal gaat doen. De Europese richtlijn en de wet laten veel speelruimte toe. We moeten vermijden dat er juridische discussies komen."