Tekort aan postbodes: kunnen vluchtelingen helpen?

Bpost werkt aan een plan om erkende vluchtelingen aan te werven. Maar vluchtelingen aanwerven is slechts een druppel op een hete plaat, want Bpost is op zoek naar honderden nieuwe postbodes.

“Vluchtelingen moeten tekort postbodes opvangen”, schrijven verschillende kranten vandaag. Dat is kort door de bocht, vindt men bij Bpost. Het is inderdaad zo dat Bpost de vacatures van postbode maar moeilijk ingevuld krijgt. Te weinig mensen voelen zich nog geroepen om post te bedelen.

Nu werkt Bpost aan een plan om vluchtelingen aan te werven. Woordvoerster Barbara Van Speybroeck bevestigt dat Bpost er inderdaad “een prioriteit van maakt om een plan op tafel te leggen, waarbij we bekijken hoe we vluchtelingen die al een tijdje in ons land verblijven kunnen inschakelen voor vacatures van postbode of hulppostbode.” Dit zou gebeuren in een goede omkadering, waarbij ze goed begeleid worden.

Honderden postbodes gezocht

Maar vluchtelingen aanwerven, zou slechts een oplossing zijn voor een klein deel van het grote probleem. Bpost is op de lange termijn namelijk op zoek naar honderden nieuwe postbodes en krijgt 60 vacatures op korte termijn al niet ingevuld.

“In economische moeilijke tijden hebben we het makkelijker om vacatures in te vullen. Wanneer de economie het weer een beetje beter doet, kennen wij een terugval”, weet Van Speybroeck. Daarnaast is ook de stijgende werkdruk als postbode geen goede reclame voor het beroep.

Om de meer dan 400 vacatures op lange termijn ingevuld te krijgen, voert Bpost al maanden een grote rekruteringscampagne. Die heeft tot doel om jonge postbodes aan te werven, “zodat we ook de piekmomenten aankunnen en zodat we ook het natuurlijke verloop van de postbode kunnen opvangen”, verklaart Van Speybroeck.

Het postbedrijf heeft hiervoor de hulp gevraagd van een 60-tal gemeenten, om de vacatures te verspreiden. Daarnaast wordt het jobaanbod ook op 100.000 broodzakken gedrukt.