Wie heeft zijn fiets metershoog in een sculptuur geparkeerd?

In Berlijn hebben alpinisten een fiets verwijderd van een metershoge sculptuur op de Spree. Wie de tweewieler daar heeft geplaatst of hoe zij of hij daarin is geslaagd, is een mysterie. Mogelijk gaat het om een actie van een kunstenaar.

Drie menselijke figuren vol gaten die tegen elkaar aan leunen en elkaar zo in evenwicht lijken te houden. Zo ziet "Molecule man" eruit, een sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Jonathan Borofsky die sinds 1999 middenin de Spree staat. Ze is gemaakt van aluminium en torent zowat dertig meter boven de rivier uit.

Groot was de verbazing van voorbijgangers toen enkele dagen geleden plots een fiets halverwege de sculptuur bleek te steken. Hoe die daar was terechtgekomen, wie die daar had geplaatst of waarom wist niemand.

Gisteren heeft een team alpinisten de fiets verwijderd. Daar kwam het nodige kunst- en vliegwerk aan te pas. Eerst voeren ze met een bootje de Spree op om de sculptuur vervolgens te beklimmen en de tweewieler los te wrikken.

Mogelijk maakt de fiets deel uit van een actie van een kunstenaar. Elders in de stad zijn recent immers twee identieke fietsen gevonden: een aan de façade van een gebouw en een bovenop een verkeerslicht.

lees ook