"Zo laat op het jaar nog zo'n lange warme periode is vrij uitzonderlijk"

Met temperaturen tot 34 graden wordt het vandaag in Ukkel wellicht de warmste dag van het jaar. We zijn zo goed op weg om op het einde van de zomer nog een hittegolf mee te maken. "En dat is vrij uitzonderlijk", zegt weerman Frank Deboosere.
Bij warm weer is het belangrijk om voldoende water te drinken

Het is al enkele dagen puffen, maar officieel is er nog geen hittegolf in het land. We kunnen pas spreken van een hittegolf als het vijf dagen na elkaar 25 graden warm wordt, waarvan drie dagen tropisch moeten zijn, met een maximumtemperatuur van 30 graden of meer.

"Eergisteren hadden we meer dan 25 graden in Ukkel, gisteren meer dan 30 graden, vandaag gaan we zeker meer dan 30 graden hebben en morgen waarschijnlijk ook. Het zit er dus inderdaad in dat we zaterdag zullen kunnen zeggen dat we een hittegolf hebben", legt weerman Frank uit.

Temperatuurrecords zijn niet gesneuveld, en in het oosten van het land is het dit jaar overigens al een stukje warmer geweest dan wat we dezer dagen meten in Ukkel. Wel behoorlijk uitzonderlijk is het tijdstip van de hitte: zaterdag zeggen en schrijven we toch al 27 augustus.

"Het is al voorgekomen dat we de warmste dag van het jaar in september mochten beleven, en het is nog voorgekomen dat we een hittegolf vrij laat op het jaar hebben", nuanceert Deboosere. "Maar zo laat op het jaar, nog zo'n lange warme periode blijft toch wel vrij uitzonderlijk."

Maan overdag en gevaar voor ozon

De warme lucht komt naar ons toegewaaid vanuit het zuidoosten. In tegenstelling tot lucht uit het zuidwesten gaat het hier om erg droge lucht, net zoals bij de legendarische hittegolf uit 1976. Daardoor voelt het misschien iets minder drukkend warm aan, maar er is ook iets extra te zien aan de hemel. "Er is een erg lage luchtvochtigheid. Alles is veel scherper afgelijnd. Daardoor kunnen we dezer dagen de maan ook overdag aan de hemel zien. Veel mensen zijn daar verbaasd over, maar dat komt wel vaker voor", zegt de weerman.

De hitte veroorzaakt ook een ongezond bijproduct: ozon. Ozon ontstaat door een combinatie van luchtvervuiling, hogere temperaturen en zon. "Gisteren is in een station de informatiedrempel overschreven, en vandaag zal dat op sommige andere plaatsen mogelijk ook het geval zijn", aldus Deboosere. Hoge ozonconcentraties verminderen de longfunctie. "Voor gezonde mensen hoeft dat geen probleem te zijn. Maar ouderen, jonge kinderen en mensen met longproblemen wordt aangeraden om tussen 12 en 20 uur geen zware inspanningen te doen."

De komende dagen

In het westen van het land zal er de komende dagen wat koelere lucht binnen schuiven. "Aan de kust zullen ze zeer tevreden zijn met maxima tussen 25 en 30 graden", voorspelt Frank Deboosere.

Elders blijft het erg warm. "Tot en met zondag moeten we in het centrum en in het oosten van het land rekening houden met maxima van 30 graden en meer."