Akkoord over evacuatie rebellen uit voorstad van Damascus

Het Syrische regime van president Bashar al-Assad en lokale rebellengroepen hebben een akkoord gesloten over de evacuatie van Daraya, een voorstad van de hoofdstad Damascus. Die voorstad wordt al vier jaar belegerd door het leger van Assad, maar de rebellen mogen nu vertrekken.

Volgens het akkoord zouden ongeveer duizend rebellen en nog eens 4.000 vrouwen en kinderen geëvacueerd worden uit de door Assad omsingelde wijk Daraya. Dat komt erop neer dat iedereen die nu nog in Daraya woont, zou vertrekken. In ruil zouden de rebellen hun zware wapens moeten achterlaten.

De evacuatie zou vrijdag beginnen onder internationaal toezicht en zou twee dagen duren. De rebellen en de burgers van Daraya zouden veilig doorheen de linies van het Syrische leger kunnen vertrekken naar rebellengebied. Het Rode Kruis wil meewerken met de evacuatie.

Einde aan vier jaar beleg en honger

Vier jaar geleden kwamen de inwoners van Daraya in opstand tegen het regime van Assad. Het regeringsleger kon Daraya omsingelen, maar niet innemen. Wel werd de voorstad voortdurend beschoten met artillerie, vliegtuigbommen en de gevreesde vatenbommen.

Humanitaire hulp kwam er zelden door, waardoor grote hongersnood heerste in Daraya. De voorbije maanden zou de situatie nog verslechterd zijn en vorige week werd het ziekenhuis van de stad gebombardeerd door het leger van Assad. Volgens de verdedigers was de toestand nu onhoudbaar.

In het verleden zijn er al vaker dergelijke akkoorden over evacuatie geweest in onder meer Homs, Hama en enkele rebellensteden langs de grens met Libanon. In het noorden werden een aantal alawitische dorpen geëvacueerd die belegerd werden door soennitische rebellen.

Meest gelezen