Dildoprotest tegen wapendracht op universiteits­campus in Texas

Op de campus van de universiteit van Texas in Austin heeft de protestgroep Cocks Not Glocks 4.500 dildo's uitgedeeld aan studenten. Het collectief wil daarmee protesteren tegen de nieuwe wapenwet die studenten toelaat hun wapen op de campus te dragen.

Begin deze maand heeft de Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abbott Senate Bill 11 ondertekend. Die omstreden wet laat studenten toe op de campus of in de les een wapen te dragen, zij het verborgen.

Meteen rees veel kritiek tegen deze wet. Terwijl voorstanders menen dat studenten zich nu beter kunnen beschermen in geval van wilde schietpartijen, vinden tegenstanders het idee van wapens op een campus weerzinwekkend.

Verschillende professoren van de universiteit van Texas hebben (vergeefs) geprobeerd de wet tegen te houden vanuit het standpunt dat jeugdigheid, het studentenleven en wapens een gevaarlijke cocktail vormen. In de aanloop naar de goedkeuring van de wet heeft decaan Fritz Steiner van de faculteit Architectuur zelfs ontslag genomen.

Seksuele expressie

Deze week is het nieuwe semester van start gegaan op de universiteit, een gelegenheid die de protestgroep Cocks Not Glocks heeft aangegrepen om op een opvallende manier tegen de wet actie te voeren. De groep is al eind vorig jaar opgericht en koos voor de naam Cocks Not Glocks om aan te klagen dat de staat Texas wel vuurwapens op campussen toelaat, maar tegelijk een erg strenge wetgeving over seksuele expressie heeft.

Om deze tweespalt ludiek in de verf te zetten, heeft Cocks Not Glocks gisteren liefst 4.500 dildo's op de universiteitscampus uitgedeeld. Ze vroegen de studenten daarbij de dildo's open en bloot aan hun rugzak te hangen om iedereen eraan te herinneren dat vanaf nu in elke rugzak mogelijk een vuurwapen steekt.

De actie was een groot succes. In amper 23 minuten waren alle dildo's uitgedeeld. Even leek het erop dat Cocks Not Glocks met de distributie van de seksspeeltjes het universiteitsreglement overtrad. Dat bepaalt dat openlijk vertoon van obsceniteiten op de campus verboden is. Een woordvoerder van de universiteit laat echter weten dat de actie onder de noemer vrije meningsuiting valt.

lees ook