Dodental aardbeving in Italië staat nu op 250

Het dodental na de aardbeving in Centraal-Italië staat nu op 250. Dat meldt de Italiaanse civiele bescherming, die nog met man en macht op zoek is naar overlevenden van de aardbeving van gisteren. Er wordt nog altijd gevreesd dat het aantal doden nog verder zal oplopen. De regering heeft intussen de noodtoestand uitgeroepen en de eerste noodhulp vrijgemaakt.

Naast de dodelijke slachtoffers raakten ook nog 365 mensen gewond. 215 mensen zijn tot nu toe levend van onder het puin gehaald.

Vanochtend was het dodental nog naar beneden bijgesteld, van 247 naar 241, omdat er een vergissing in de telling gebeurd was, maar intussen hebben reddingswerkers nog meer lichamen vanonder het puin gehaald.

Ruim 4.000 reddingswerkers zijn de hele nacht blijven zoeken naar overlevenden van de aardbeving die Centraal-Italië gisterennacht heeft getroffen. De beving had een kracht van 6,2 en deed vele gebouwen instorten in bergdorpjes in Centraal-Italië. Het zwaarst getroffen is het plaatsje Amatrice, dat helemaal in puin ligt.

Noodtoestand

De Italiaanse regering heeft nu ook de noodtoestand uitgeroepen.

Tegelijkertijd maakte de ministerraad tijdens een spoedvergadering vanavond bekend dat de eerste 50 miljoen euro is vrijgemaakt voor de steun aan de mensen die have en goed hebben verloren en volledig aan de grond zitten.

Met deze maatregel moeten de slachtoffers van de aardbeving in de getroffen gebieden snel en onbureaucratisch geholpen kunnen worden.

Hoop vervliegt

Onder het puin van ingestorte gebouwen zoeken reddingswerkers nog volop naar overlevenden van de natuurramp, terwijl het dodental verder blijft oplopen. Af en toe worden er nog mensen levend vanonder het puin gehaald. Het is een race tegen de klok; de hoop om nog overlevenden te vinden, wordt met het uur kleiner.

"Daarnet zijn nog een paar reddingshelikopters overgevlogen. Het was indrukwekkend hoe gisteravond en - nacht ondanks het feit dat het al donker was, er nog massaal veel hulp naar de bergdorpjes boven werd gebracht: kranen, trucks met lichten... Heel de nacht is doorgewerkt en dat zal vandaag niet anders zijn", zegt VRT-journalist Jens Franssen ter plaatse.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Gisteravond was de voorlopige tol nog 160 doden, maar vandaag is het officiële cijfer opgelopen tot 250, van wie het grootste deel in de provincie Rieti te betreueren viel en een 50-tal in de provincie Ascoli Piceno.

Dat de tol bijna verdubbeld is in een nacht tijd, is spectaculair, maar mag niet verbazen. "In het getroffen gebied liggen heel veel kleine dorpjes verspreid over de bergen. Het heeft lang geduurd om al die dorpen uit te kammen", zegt VRT-journalist Bert De Vroey vanuit het getroffen gebied.

Er wordt gevreesd dat de trieste tol verder zal oplopen en mogelijk het aantal zal overtreffen dat in 2009 viel, bij de aardbeving in de nabijgelegen stad L'Aquila. Toen vielen er 308 doden.

Buiten slapen

Naar schatting hebben zo'n 2.500 mensen in de regio geen dak boven hun hoofd. Velen hebben afgelopen nacht al doorgebracht in tenten die zijn aangerukt, maar niet iedereen heeft kennelijk een tijdelijk onderkomen gevonden, want op foto's is te zien hoe mensen de nacht buiten doorbrachten.

Het zijn vooral bejaarde mensen die een beroep doen op de noodopvang. De jongere generaties zijn uitgeweken naar andere steden zoals Rome, en komen enkel in de zomer terug naar hun heimat.

De slachtoffers wordt geen rust gegund, want er zijn nog voortdurend naschokken in het gebied. Alleen al gisteravond werden er 60 naschokken geregistreerd, waarvan de zwaarste een kracht had van 4,5.

Bijna 300 historische gebouwen beschadigd

De aardbeving heeft 293 historische gebouwen beschadigd of vernietigd, zo heeft de minister van Cultuur Dario Franceschini bekendgemaakt.

In het getroffen gebied staan kerken, paleizen en monumenten uit de 13e en 14e eeuw, waarvan een deel beschadigd is.

Zo blijft er bijna niets over van het historische centrum van Amatrice, dat in 2015 nog de titel kreeg van "een van de mooiste dorpen van Italië" van het ministerie van Cultuur. De bijnaam van Amatrice is "het dorp met de honderd kerken".  

De belangrijkste bezienswaardigheid op architecturaal gebied, de voorgevel van de San Francesco-basiliek is gedeeltelijk ingestort. Het rozetvenster in het midden van de gevel is verdwenen en de schilderijen op de middenbeuk zijn beschadigd.

De San'Agostini-kerk uit 1428, die aan de rand van Amatrice lag, is volledig verwoest.

De San Benedetto-basiliek van de stad Norcia, die zeer dicht bij het epicentrum ligt, heeft lichte beschadigingen opgelopen maar over het algemeen heeft de structuur van het gebouw de aardbeving goed doorstaan. Volgens de prefect van de regio Umbrië komt dat door de goede wederopbouw van de basiliek na de aardbevingen van 1979 en 1997.

Verder van het epicentrum van de aardbeving zijn verschillende monumenten licht beschadigd, zoals de dom van Urbino, die scheurtjes heeft opgelopen.

Cultuurminister Franceschini heeft een speciale crisiscel opgericht en een speciale eenheid van de carabinieri naar het gebied gestuurd om een inventaris op te maken van de getroffen culturele gebouwen.

Solidair met pasta all'amatriciana

De solidariteit bij de gewone Italianen onderling is ook bijzonder groot. "Zo komen er verschillende mensen vanuit Rome - dat ligt hier niet zo ver vandaan - met auto's vol water, kleren en melk en rijden langs de getroffen bergdorpen", getuigt Jens Franssen. "Dat is mooi, maar het veroorzaakte gisteren ook verkeersproblemen op de bergwegen. Op een bepaald moment konden ook de hulpdiensten zelf niet meer door."

En de solidariteit krijgt ook een bijzonder Italiaanse tintje. Zo is het getroffen dorpje Amatrice bekend van de pastasaus amatriciana. Er is nu opgeroepen om de komende dagen zoveel mogelijk van die pasta te maken. Een stuk van die winst zou dan naar de slachtoffers gaan.