Een jurk, de Dode Zee en veel geduld

In het kader van een kunstproject heeft een Israëlische kunstenares een jurk 2 jaar in de Dode Zee ondergedompeld. Al die tijd zetten zoutkristallen zich op het kledingstuk af. Het resultaat is een griezelige verwijzing naar een beroemd Joods toneelstuk.

De Dode Zee is niet enkel leuk om in te drijven, het zoutrijke water is ook een prima kweekvijver voor moderne kunst. Letterlijk, in het geval van de Israëlische kunstenares Sigalit Landau. De vrouw maakt onder meer kunst door voorwerpen in de Dode Zee onder te dompelen en vervolgens aan de krachten van de natuur en het zout over te leveren.

Een van haar jongste creaties is momenteel te zien in het Marlborough Contemporary in Londen. Het gaat om een jurk die ze twee jaar in het water van de Dode Zee onderdompelde. Gaandeweg zetten zich in die tijd zoutkristallen op het kledingstuk af tot het onder een dikke, witte korst bedekt raakte. Op regelmatige tijdstippen dook Landau in het water om dit proces te fotograferen.

Landau koos niet zomaar een jurk. Het gaat om een reproductie van het kledingstuk dat een actrice in de jaren 20 droeg tijdens een productie van "Dybukk", een theaterstuk dat toneelschrijver S. Ansky tussen 1913 en 1916 schreef. In dat stuk neemt de geest van de overleden geliefde van een Chassidische vrouw haar lichaam over. Het werk van Landau draagt dan ook de naam "Small Hasidic Salt Bride".

Meest gelezen