Franse modeontwerpster Sonia Rykiel overleden

De Franse modeontwerpster Sonia Rykiel is afgelopen nacht overleden. Dat heeft haar dochter bekendgemaakt. Rykiel wordt gezien als een van de meest toonaangevende vrouwen uit de Franse mode-industrie. Ze werd 86.

Sonia Rykiel stierf afgelopen nacht aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Ze werd als Sonia Fils geboren in Parijs, waar ze later ook huwde met Sam Rykiel. Hij had een boetiek in de Franse hoofdstad en bracht haar zo in contact met fabrikanten die interesse in haar toonden.

De bal ging aan het rollen en eind de jaren 60 opende ze uiteindelijk haar eigen zaak. Ze richtte zich aanvankelijk op kledij die vrouwen meer vrijheid moesten geven. Zo ging ze onder meer de strijd aan met de bh. Ondertussen wordt ze aangezien als een van de meest toonaangevende vrouwen van de Franse mode-industrie. Ze wordt de koningin van het breigoed genoemd, omdat ze naam en faam maakte met haar breiwollen haute couture.

In 2009 ontwierp ze eenmalig een exclusieve lingeriecollectie en breigoed voor modeketen H&M. Haar modehuis wordt al een tijdje geleid door haar dochter, Nathalie Rykiel.

ARCHIEF: Lingerie van Sonia Rykiel in het Grand Palais