Goudzoeker vindt goudklomp van 4 kilo in Australië

Een goudklomp van liefst 4,11 kilo. Dat heeft een fortuinlijke goudzoeker in de Australische deel­staat Victoria gevonden. De joekel is naar schatting 250.000 Australische dollar (169.000 euro) waard.

Het lijkt een activiteit uit lang vervlogen tijden: de grond afspeuren op zoek naar goud en andere edelmetalen. Toch zijn ook vandaag nog goudzoekers actief, niet zonder succes. Dat bewijst het verhaal van een (anonieme) Australische goudzoeker.

Recent was de man met zijn metaaldetector op stap in de zogenoemde Central Victoria's Golden Triangle in de Australische deelstaat Victoria. Hoewel dat gebied al uitvoerig door goudzoekers is omgespit, ontdekte hij een goudklomp van een mooie 255 gram.

Gemotiveerd door dit succes, trok hij de volgende dag opnieuw op pad. Deze keer was zijn oogst ronduit fabelachtig: met zijn metaaldetector ontdekte hij een goudklomp van liefst 4,11 kilo.

"Eerst dacht ik dat het rommel was, misschien een oud hoefijzer", vertelt hij. "Het stak zowat dertig centimeter onder de grond en ik kon enkel de top zien. Toen ik de klei afschraapte en dieper groef, kon ik mijn ogen niet geloven. Het was geen oud stuk staal, maar een kolossale goudklomp. Dit vind je maar een keer in je leven. Ik kon niet geloven dat zulke goudklompen nog steeds in de grond zaten."

"Ik stak hem de eerste nacht in mijn oven"

De fortuinlijke goudzoeker kon zijn geluk niet op, maar wist in eerste instantie niet goed wat te doen. "Het is als een grote vis vangen en niet weten wat ermee aan te vangen. Waar moest ik 'm laten? Ik waste de klomp in water, rolde hem in aluminiumfolie en stak hem de eerste nacht in mijn oven."

Al tien jaar speurt de man in kwestie de bodem af naar schatten. Met zijn beste vrienden en collega-goudzoekers heeft hij lang geleden een afspraak gemaakt om de winst van grote vondsten onder elkaar te delen. Deze goudklomp zal zijn leven dan ook niet drastisch veranderen. Wel is hij van plan een bestelwagen te kopen en door Australië te reizen.

De goudklomp zelf steekt momenteel in een bankkluis. Het ding kreeg de naam "Friday's Joy" omdat het op een vrijdag is gevonden. Specialisten werken aan een replica. Binnenkort zou de goudklomp onder de hamer gaan. Geschatte waarde: 250.000 Australische dollar (169.000 euro).

lees ook