Historisch vredesakkoord tussen Colombiaanse regering en FARC

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC hebben in de Cubaanse hoofdstad Havana een definitief vredesakkoord afgesloten. Het akkoord is het resultaat van vier jaar onderhandelen en moet een einde maken aan een bloedig conflict dat al meer dan 50 duurt aansleept.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Een FARC-rebel met een poster: "Onze droom is vrede met sociale gerechtigheid".

Onderhandelaars van de regering en de guerrillabeweging hebben bijna vier jaar lang vredesgesprekken gevoerd, over een zestal thema's, waaronder landhervorming, een wapenstilstand en de ontwapening van de rebellen, de drugshandel, het vergoeden van slachtoffers van het conflict en bestraffing van oorlogsmisdaden.

De onderhandelingen verliepen bij tijden erg moeizaam, maar in september vorig jaar werd met een juridisch akkoord over de vervolging van oorlogsmisdaden een belangrijke horde genomen en kwam vrede dichterbij. In juni van dit jaar voegden de onderhandelaars er een akkoord over een wapenstilstand aan toe. Toen was het enkel nog wachten op de finalisering van het volledige akkoord, wat afgelopen nacht dus is gebeurd.

Referendum

"We zijn tot een finaal, integraal en definitief vredesakkoord gekomen", lieten de onderhandelaars in een persbericht weten. De onderhandelaars ter plaatse zetten er hun handtekening onder, in september zal het akkoord officieel ondertekend worden. Op 2 oktober wordt het voorgelegd aan de Colombiaanse bevolking in een referendum. Als de bevolking het akkoord goedkeurt, komt er een einde aan een conflict van meer dan 50 jaar.

De guerrillabeweging FARC ontstond in de jaren 60: een groep communisten wilde dat de landbouwgrond die grotendeels in handen was van grootgrondbezitters, eerlijker werd verdeeld. Na een tijd werd de rebellenbeweging gewelddadiger - ze kwamen aan geld door drugshandel en door rijke zakenlieden of politici te ontvoeren. En zo verloren ze alsmaar meer steun bij de bevolking.

Bij het conflict kwamen de afgelopen 50 jaar naar schatting 220.000 tot 250.000 mensen om het leven. Tienduizenden mensen werden vermist en zowat 7 miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Felicitaties van Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Colombiaanse collega Juan Manuel Santos via de telefoon gefeliciteerd voor het historische akkoord. "De Verenigde Staten zijn trots dat ze Colombia kunnen ondersteunen in de zoektocht naar vrede", aldus Obama, die benadrukte dat de VS een versterking van de Colombiaanse instellingen zullen blijven nastreven en de bevolking zullen blijven helpen in het kader van het project "Peace Colombia".

Beide presidenten verklaarden bovendien dat hun overheden nauw zullen blijven samenwerken in de komende maanden om de georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden.