Hoeveel geld zou u voor het Witte Huis moeten neertellen?

Stel dat het Witte Huis in Washington D.C. te koop zou staan, hoeveel geld zou u dan moeten ophoesten om het in handen te krijgen? Op die vraag probeert het Amerikaanse financiële weekblad Barron's een antwoord te vinden.

Pennsylvania Avenue 1600 in Washington D.C.: dat is de locatie van het Witte Huis, het verblijf van elke zittende president van de VS sinds het aan het einde van de 18e eeuw is gebouwd. Het staat op een terrein van meer dan 7 hectaren op een toplocatie in de hoofdstad van de VS en telt 132 kamers waaronder 16 slaapkamers.

Stel dat het Witte Huis op dit moment op de markt zou komen, hoeveel geld zou u dan op tafel moeten leggen om het te kopen? Tussen de 86 en de 100 miljoen dollar (76 tot 89 miljoen euro), zo luidt het antwoord van Barron's dat zich baseert op een evaluatie van Gray Real Estate Advisors.

Barron's vond drie manieren om dit bedrag te berekenen: het geschatte kostenplaatje om het Witte Huis anno 2016 te (her)bouwen, een schatting van de mogelijke inkomsten die het Witte Huis zou kunnen opbrengen en een vergelijking met de waarde van een gelijkaardig pand. Bij die laatste methode komt niemand minder dan Donald J. Trump in het vizier.

The Jefferson

Het Witte Huis is destijds gebouwd voor 232.000 dollar (206.000 euro). Om dezelfde constructie vandaag te bouwen, zou liefst 100 miljoen dollar (89 miljoen euro) nodig zijn. Barron's houdt hierbij rekening met de evolutie van de prijzen van bouwmaterialen, de arbeidskosten en ook de huidige waarde van de Amerikaanse dollar.

Wie het Witte Huis zou kopen, zou daar best veel geld kunnen uit slaan. Ook dat is een aanwijzing over de waarde van het pand. Even verderop staat The Jefferson, een van de meest luxueuze hotels van Washington D.C.. Het biedt suites aan à rato van 1.200 dollar (1.064 euro) per nacht. Als de nieuwe eigenaar van het Witte Huis de zestien slaapkamers aan eenzelfde prijs zou aanbieden en een bezettingsgraad van 85 procent zou halen, kan zij of hij jaarlijks rekenen op 5 miljoen dollar (4,44 miljoen euro) aan inkomsten. Op basis van dit bedrag schat Barron's de waarde van het Witte Huis op 86 miljoen dollar (76 miljoen euro).

Mar-a-Lago Club

Barron's gaat tot slot op zoek naar een pand vergelijkbaar met het Witte Huis om daarvan de prijs te schatten. Opmerkelijk: het tijdschrift meent dat de Mar-a-Lago Club in Florida hiervoor in aanmerking komt. Dat is een riant huis in handen van... Donald Trump. Het heeft ongeveer dezelfde oppervlakte als het Witte Huis en telt eveneens een atoomschuilkelder, tennisvelden en tunnels.

De Mar-a-Lago Club (kleine foto) was vroeger eigendom van de federale staat, die het gebruikte als winterverblijf voor de presidenten. In 1985 kocht Trump het voor 10 miljoen dollar (8,9 miljoen euro). Vandaag bedraagt de waarde naar schatting 100 miljoen dollar (89 miljoen euro).

Al deze bedragen houden evenwel geen rekening met de waarde van de talloze kostbare roerende voorwerpen die zich in het Witte Huis bevinden, zoals kunstwerken. Die brengen het totale kostenplaatje volgens Barron's op 160 miljoen dollar (142 miljoen euro).

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

lees ook

    Meest gelezen