Iraakse leger verovert "springplank" naar Mosul

Het Iraakse leger heeft de stad Qayyarah in het noorden van het land bevrijd. Dat opent de weg naar de herovering van de grootstad Mosul, die nu nog altijd in handen is van de terreurgroep IS. Nog in Irak is minister van Defensie al-Ubaydi ontslagen wegens mogelijke corruptie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Na twee dagen vechten kon het Iraakse leger binnendringen in Qayyarah, zowat 60 kilometer ten zuiden van Mosul, de grootste stad in het noorden van Irak. De voorbije dagen waren al olievelden en een raffinaderij in de buurt van Qayyarah heroverd op de terreurgroep IS.

De voorbije maanden heeft het Iraakse leger traag maar zeker belangrijk terrein heroverd op IS; het gaat onder meer om de steden Tikrit, Ramadi en Fallujah.

Qayyarah kan een belangrijke uitvalsbasis worden voor de komende slag om Mosul, het laatste grote bolwerk van IS in Irak. De Iraakse Koerden naderen Mosul vanuit het westen, het noorden en het oosten, het Iraakse leger rukt nu op vanuit het zuiden.

Tegelijk bieden de Verenigde Staten luchtsteun en is het aantal militaire adviseurs uit de VS fors opgetrokken om het Iraakse leger bij te staan. Onlangs bleek ook dat Amerikaanse "special forces" wel degelijk deelnemen aan de gevechten tegen IS in de buurt van Mosul.

PA Wire

Mosul als nieuw "Stalingrad"

Mosul is de tweede stad van Irak en telde voor de inname door IS in juni 2014 meer dan 2,5 miljoen inwoners. Velen daarvan zijn intussen gevlucht.

De stad is strategisch, maar ook symbolisch erg belangrijk voor IS. In de zomer van 2014 heeft IS-leider Umar al-Baghdadi in de grote moskee van Mosul zijn "kalifaat" uitgeroepen. Het verlies van Mosul zou dan ook een grote morele opdoffer zijn voor IS, dat toch al overal in Irak, Syrië en Libië terrein verliest.

Toch belooft de herovering van de stad een erg moeilijke en bloedige veldslag te worden. Huis-aan-huisgevechten in grote steden zijn voor strijders de meest bloedige en gevaarlijke manier van oorlogvoeren, ook al omdat zowat achter elke deur of raam een vijand of bom verborgen kan zijn. Voor IS is Mosul wellicht ook een "last stand" in Irak en de terroristen zullen er zich liever doodvechten dan op de vlucht te slaan. Gevreesd wordt ook dat het aantal burgerdoden erg hoog zou zijn, zeker als er luchtbombardementen komen.

Iraakse minister van Defensie is ontslagen

Nog vandaag is de Iraakse minister van Defensie Khalid al-Ubaydi ontslagen door het parlement. Ubaydi wordt verdacht van corruptie bij de aankoop van legermateriaal. Hij was daarvoor eerder verhoord door het gerecht. Ubaydi ontkent de beschuldigingen.

Ubaydi was als minister verantwoordelijk voor de recente militaire successen tegen de terreurgroep IS. Hij is ook een soenniet in een door sjiieten gedomineerde regering en zijn ontslag kan dus ook tot politieke spanningen leiden.