Leger Myanmar sluit beschadigde tempelstad Bagan af

De regering van het Zuidoost-Aziatische land Myanmar -het vroegere Birma- heeft militairen naar de tempelstad Bagan gestuurd om plunderingen te vermijden. Bijna 200 boeddhistische tempels in Bagan zijn beschadigd door een zware aardbeving.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Gisteren werd Myanmar getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,9. Het epicentrum van de beving lag nabij de historische stad Bagan in het centrum van het land. De schok werd gevoeld tot in de buurlanden Thailand, Bangladesh en zelfs tot in India.

Bij de aardbeving zijn vier doden gevallen en enkele tientallen gewonden. Onder hen was een Spaanse toeriste in Bagan. Het gaat dus niet om een grote humanitaire ramp zoals in Italië, maar wel is een ziekenhuis in de buurt beschadigd.

Wel hebben 187 van de in totaal bijna 3.000 boeddhistische tempels en pagodes in Bagan schade opgelopen. President Htin Kyaw is naar Bagan gevlogen om de schade op te meten. "Het zal tijd kosten, maar we zullen ons best doen om de monumenten te herstellen", beloofde hij.

Het leger en politie schermen nu de site af om plunderaars buiten te houden. De Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, en Japan en China hebben beloofd om het arme Myanmar te helpen bij de wederopbouw van de tempels.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De parel van Myanmar

Bagan is een nationale trots in Myanmar. Tussen 849 en 1287 was het de hoofdstad van het eerste Birmaanse rijk. In die periode bereikte het Theravada-boeddhisme vanuit Sri Lanka Birma en opeenvolgende koningen lieten duizenden tempels, schrijnen en pagodes bouwen.

In 1287 werd de stad grotendeels verlaten toen er een Mongools-Chinese invasie onder Kublai Khan op komst was. Daardoor werd Bagan behoed voor verwoestingen. In 1975 werd er wel veel schade toegebracht door een aardbeving.

Samen met de boeddhistische tempel van Borobudur op het Indonesische eiland Java en Angkor Wat in Cambodja behoort Bagan bij de drie grote religieuze "wereldwonderen" van Zuidoost-Azië. Het land heeft recent ook de grenzen opengegooid voor buitenlandse toeristen en die zijn een belangrijke bron van inkomsten geworden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu