Turkije laat opnieuw tien tanks Syrië binnenrollen

Turkije zet zijn offensief in Syrië onverminderd voort. Er zijn de afgelopen uren opnieuw tien Turkse tanks het Syrische grondgebied binnengedrongen. Dankzij het offensief werden IS-strijders gisteren al verdreven, maar de operatie viseert vooral ook Syrische Koerden.
Turkse tanks gisteren nabij Karkamis

De tanks zijn ter hoogte van het zuidoostelijke grensstadje Karkamis de grens overgestoken, samen met enkele ziekenwagens en ander zwaar materieel. De tanks stonden er al sinds gisteren opgesteld. Karkamis ligt naast Jarablus, dat gisteren op IS werd heroverd.

Het grote Turkse offensief in Syrië startte gisteren. Volgens Turkse media nemen tussen de 300 en 500 Turkse militairen deel aan de operatie, de grootste Turkse actie sinds het begin van de oorlog in Syrië.

In nauwelijks enkele uren tijd konden Syrische rebellen gisteren met de hulp van het Turkse leger het Syrische plaatsje Jarablus veroveren op IS-strijders. Jarablus was een van de laatste bolwerken van de terreurgroep in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. Bij die operatie zouden een honderdtal jihadisten zijn gedood. Het Turkse leger leed naar eigen zeggen geen verliezen.

Tegen IS, maar vooral tegen de Koerden

Ankara wil IS volledig verdrijven uit het grensgebied met Turkije. Turkije steunt daarbij de gematigde rebellen. De Syrische Koerden daarentegen - die de voorbije jaren al heel wat successen hebben geboekt tegen IS - zijn net als de jihadisten ook (en vooral) het doelwit van Turkse acties in Syrië.

De Turkse regering wil namelijk absoluut vermijden dat de Koerden de controle zouden verkrijgen over het gebied. Dat is de strategische prioriteit van het offensief, zegt het Turkse ministerie van Defensie. "Onze overeenkomst met de Verenigde Staten bestaat erin dat de Koerden zich uit Manbij en de omliggende regio moeten terugtrekken tot de oostelijke oever van de Eufraat", zo lichtte de Turkse premier Yildirim toe. "Dit is een belofte, een garantie die de VS ons gegeven heeft."

Manbij, ten westen van de Eufraat, werd eerder deze maand door een door Koerden geleide alliantie heroverd op IS. Dat gebeurde met Amerikaanse ondersteuning." Die Syrische Koerden zijn zich nu effectief aan het terugtrekken naar de oostelijke oever van de Eufraat, zo melden de Amerikanen.