Vrachtwagen rijdt in op file in Westkerke: één dode, vijf zwaargewonden

Bij een zwaar ongeval op de A18/E40 in Westkerke is één dode gevallen nadat een vrachtwagen was ingereden op de staart van een file. Vijf anderen zijn zwaargewond geraakt bij het ongeval. Vier illegale migranten die zich verstopt hadden in van één van de betrokken trucks, zijn ongedeerd gebleven. Na het ongeval was de snelweg urenlang afgesloten, met lange files tot gevolg.

Het ongeval gebeurde rond 9.15 uur, ter hoogte van de afgesloten snelwegparking in Westkerke, een deelgemeente van Oudenburg. Door maaiwerkzaamheden in de berm was er een file ontstaan op de snelweg.

Een vrachtwagen reed in op de staart van de file. Daardoor raakte één auto gekneld tussen twee vrachtwagens. In de auto zat een gezin uit La Louvière. De man is overleden. De vrouw achter het stuur en haar dochter op de achterbank zijn zwaargewond, maar niet meer in levensgevaar.

Er vielen zijn ook twee zwaargewonden in twee andere betrokken voertuigen: een inzittende van een bestelwagen en iemand die in een vrachtwagen zat. De geknelde slachtoffers moesten eerst worden bevrijd door de brandweer en werden daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

Alles samen waren drie vrachtwagens, een bestelwagen en een auto betrokken bij het ongeval.

Achteraf bleek dat in één van de betrokken vrachtwagens vier illegale migranten verstopt zaten. Zij hadden zich goed weggestopt in bagagecompartimenten onder de aanhanger. Als bij wonder bleven zij ongedeerd.

Ze werden pas ontdekt toen ze op de zijkanten van de vrachtwagen begonnen te kloppen, waarschijnlijk omdat ze de hitte niet meer konden verdragen nadat de vrachtwagen urenlang in de blakende zon had stilgestaan.

Snelweg afgesloten, water bedeeld

Na het ongeval werd de snelweg afgesloten in de richting van de Westkust. Het verkeer werd vanaf het knooppunt van de E40 in Jabbeke afgeleid via een omleidingsroute. Rond 13.30 uur werd de snelweg vrijgegeven en kon het verkeer weer over één van de twee rijstroken rijden.

Het verkeer dat stil kwam te staan op het stuk snelweg tussen Jabbeke en Westkerke staat, moest al die tijd stapvoets voorbij het ongeval rijden. De civiele bescherming kwam ter plaatse om water uit te delen aan de mensen die in de file gestrand waren.

Verschillende automobilisten die het beu waren om stil te staan, maakten rechtsomkeer. Ze reden door de middenberm, naar de snelweg in de andere rijrichting. Dit creëerde levensgevaarlijke situaties.