"Iedereen is weggetrokken, het is een echt spookdorp geworden"

"Ik ben in een spookdorp terechtgekomen. Veel huizen zijn tegen de vlakte gegaan of zijn gescheurd, iedereen lijkt weggetrokken." Aan het woord is VRT-journalist Jens Franssen die naar een gehucht in de buurt van Amatrice trok, dat zwaar getroffen is door de aardbeving. Intussen is het dodental opnieuw bijgesteld naar 267, zo'n 400 mensen raakten gewond.
Moletano, in de buurt van Amatrice, is een spookdorp geworden.

Het leven in de regio rond Amatrice, dat zwaar getroffen is door de aardbeving, lijkt stil te staan. Dat ondervond ook Jens Franssen, die naar het gehucht Moletano trok en er alleen verlaten straten aantrof. "Ik ben in een spookdorp terechtgekomen, hier is niemand meer", getuigt hij. "De meeste huizen zijn gescheurd, sommige zijn volledig tegen de vlakte gegaan. Enkele huizen zijn nog intact, maar alles lijkt hier verlaten." Al blijft het water in het fonteintje op het centrale plein stromen als was er niets gebeurd.

Franssen durft zich niet door de kleine steegjes te wagen, wegens te gevaarlijk. "Een balkon hangt hier vervaarlijk aan een huis, alles lijkt onstabiel", vertelt hij. De zwaar getroffen dorpen en gehuchten zijn eigenlijk verboden terrein, "maar het is bijna onbegonnen werk om alles af te sluiten en te controleren".

267 doden, 400 gewonden

Intussen blijft de aarde beven, en zijn er al zo'n 900 naschokken geteld. "Vanmorgen was er nog een erg zware naschok", kon ook Franssen zelf ervaren. "De deuren in het hotel knarsten, en de auto's in de straat begonnen heen en weer te wiegen. Het lijkt alsof iemand met een deegrol snel onder het oppervlak beweegt: je voelt een soort rimpeling, je hoort dingen kraken en dat geeft een bijzonder vreemd gevoel."

Voor de zowat 5.000 hulpverleners die nog altijd met man en macht in het puin zoeken naar overlevenden, zijn die naschokken bijzonder gevaarlijk. De kans dat de intussen instabiele huizen door zo'n naschok helemaal instorten, is reëel. Toch geven de reddingswerkers niet op, ook al slinkt de kans dat er overlevenden worden gevonden, zienderogen. "Maar bij de aardbeving in L'Aquila, 7 jaar geleden, werden tot drie dagen na de schok, overlevenden gevonden, men blijft dus hopen", aldus nog Franssen. Het dodental is intussen wel opnieuw opgelopen: er zijn nu al 267 doden en zo'n 400 gewonden geteld.

De Italiaanse regering heeft intussen de noodtoestand uitgeroepen en 50 miljoen euro vrijgemaakt voor dringende steun.

Hotel Rome in Amatrice, of wat ervan overblijft:

AFP or licensors

Reddingswerkers banen zich een weg door het puin in Pescara Del Tronto:

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen