Apple komt met iOS-update na ontdekking spyware

Onlangs ontdekte spionagesoftware gebruikte drie zwaktes in de beveiliging van de iPhone-software om op grootschalige manier spyware te installeren. Volgens de BBC heeft Apple ondertussen een update van zijn systeem uitgebracht om het beveiligingsprobleem aan te pakken.

Het probleem werd ontdekt toen mensenrechtenadvocaat Ahmed Mansoor de autoriteiten op de hoogte bracht van vreemde sms'jes die hij kreeg.

Daarin stond zogezegd een link naar "geheimen" over mensen die gemarteld worden in de gevangenissen in de Verenigde Arabische Emiraten. Indien hij de link geopend had, was er op zijn iPhone illegale software geïnstalleerd geweest.

Digitale spion

Indien de gsm van Mansoor geïnfecteerd was geweest, had die gediend als digitale spion. Hierdoor zouden de camera en de microfoon vanop afstand geactiveerd kunnen worden. Ook zouden zijn WhatsApp- en Vibergesprekken gelezen kunnen worden. 

Volgens de BBC zou het de eerste keer zijn dat spyware op een dergelijke manier iPhones aanvalt. 

Volgens de onderzoekers zou de spyware gecreëerd zijn door NSO Group, een Israëlisch "cyberoorlogbedrijf". Maar het bedrijf ontkent die beschuldigingen. Experts raden iPhone-gebruikers aan hun systeem naar de meest recente versie te updaten.