Artsen zonder Grenzen-schip aangevallen op de Middellandse Zee

Een schip van Artsen zonder Grenzen dat reddingsoperaties uitvoert op de Middellandse Zee, is aangevallen door onbekenden. Dat gebeurde vorige week voor de Libische kust, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt. De bemanning en de 25 hulpverleners die aan boord waren, bleven ongedeerd.

Het incident gebeurde vorige week woensdag, toen het reddingsschip Bourbon Argos voor de Libische kust voer, om er eventuele bootvluchtelingen uit zee te redden. Maar op het bewuste moment waren er geen geredde drenkelingen aan boord.

“Er is een speedboot recht op ons schip afgekomen", vertelt Christof Godderis van Artsen zonder Grenzen. De opvarenden van die boot zijn vanop een 400 à 500-tal meter beginnen te schieten op de reddingsboot. Het personeel op het schip heeft zichzelf toen meteen in veiligheid gebracht in een veilige ruimte.

Vervolgens zijn de aanvallers aan boord gekomen en hebben daar een 50-tal minuten op het dek rondgelopen, waarna ze weer vertrokken zijn. Nadien bleek er niets gestolen of stukgemaakt te zijn. Er was alleen nog te zien dat er enkele kogels waren afgevuurd.

"Hoewel we niet weten wie ze waren of wat hun bedoeling was, hebben we gemerkt dat ze professioneel en goed getraind waren", zegt Artsen zonder Grenzen in een persverklaring. "Dit was een ernstige en zorgwekkende aanval", veroordeelt de hulporganisatie de aanval.

Artsen zonder Grenzen patrouilleert met drie schepen op de Middellandse Zee, om er bootvluchtelingen uit het water te redden. De hulporganisatie zegt dat ze zich hiertoe genoodzaakt voelt omdat Europa niets onderneemt om deze mensen te redden of om te voorkomen dat mensen überhaupt hachelijke tochten over de Middellandse Zee ondernemen.