Belgen in buitenland kunnen voortaan ook stemmen voor gewestverkiezingen

Belgen in het buitenland zullen voortaan ook kunnen stemmen voor de Vlaamse, Waalse en Brusselse verkiezingen. Dat heeft de federale ministerraad zopas beslist.
Belgen in het buitenland kunnen voortaan ook hun stem uitbrengen voor het Vlaams Parlement.

Tot nu toe konden Belgen in het buitenland alleen voor de federale verkiezingen hun stem uitbrengen. "Maar ik denk dat iedere inwoner van dit land zijn stemplicht moet kunnen uitoefenen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Het was al mooi dat landgenoten in het buitenland konden stemmen voor het federale parlement, maar we gaan dat nu ook mogelijk maken voor de regionale parlementen."

Om het stemrecht voor de Belgen in het buitenland voor de gewestverkiezingen mogelijk te maken, is een tweederdemeerderheid nodig in de Kamer. De PS weigert het voorstel van de regering goed te keuren, wat kwaad bloed zet bij de MR van premier Charles Michel.  Maar in principe volstaat de steun van oppositiepartijen CDH en Ecolo.

Meest gelezen