Braziliaanse ex-president Lula vervolgd wegens corruptie

In Brazilië heeft de politie de vroegere president Luis Inacio Lula da Silva in verdenking gesteld wegens corruptie. Dat gebeurt net nu de Senaat debatteert over de afzetting van zijn opvolgster Dilma Rousseff. De politieke crisis in Brazilië wordt dus nog dieper.

Ex-president Lula da Silva wordt verdacht van corruptie en het witwassen van geld in een schandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Dat moet nu nog wel worden bevestigd door het parket.

Lula wordt genoemd in drie onderzoeken bij Petrobras. In totaal zou er bij het bedrijf twee miljard dollar verdwenen zijn. Ook de vrouw van Lula en drie medewerkers zijn in verdenking gesteld. Lula zelf zou er daarvan 750.000 dollar op zak hebben gestoken, onder meer om een appartement te laten renoveren.

Eind juli was de voormalige president al in verdenking gesteld wegens tegenwerking van het gerecht bij het onderzoek naar Petrobras. Als Lula veroordeeld wordt in de zaak, kan hij niet opnieuw kandidaat zijn bij de volgende presidentsverkiezingen in 2018.

Lula dal Silva is 70. Hij was de eerste linkse president na de terugkeer van de democratie en regeerde tussen 2003 en 2010, een periode met een ongekende economische groei. Die is nu stilgevallen en omgeslagen in een recessie.

Op dit moment houdt de Senaat een debat over de afzetting van zij opvolgster en partijgenote Dilma Rousseff. Haar afzetting zou het einde betekenen aan 13 jaar links bewind in Brazilië.