Franse Raad van State schort boerkiniverbod (voorlopig) op

In Frankrijk schorst de Raad van State een uitspraak van een lagere rechtbank die het boerkiniverbod in de gemeente Villeneuve-Loubet geldig had verklaard. De hoogste administratieve rechtbank van het land schept zo een precedent dat het boerkiniverbod waarschijnlijk in alle Franse steden en gemeenten zal doen sneuvelen.
AFP or licensors

Het debat over het boerkiniverbod krijgt in Frankrijk een nieuwe wending. De Raad van State heeft zich vandaag tegen het boerkiniverbod in Villeneuve-Loubet uitgesproken. Die gemeente aan de Azurenkust in het zuiden van Frankrijk had dat verbod net als verschillende andere gemeentes ingevoerd.

De Liga voor de Mensenrechten en het CCIF namen dit niet en stapten naar de rechter in Nice. Die verklaarde het boerkiniverbod evenwel geldig. Daarop brachten de twee organisaties hun zaak voor de Raad van State die hen wel in het gelijk stelt, zij het voorlopig. De Raad van State oordeelt dat het boerkiniverbod in strijd is met de fundamentele vrijheden van de Fransen. Hij wil nu meer tijd nemen om tot een definitieve beslissing te komen.

Hoewel de uitspraak van de Raad van State voorlopig is en enkel op het boerkiniverbod in Villeneuve-Loubet slaat, schept hij als hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk een precedent. Geen enkele lagere rechtbank kan een boerkiniverbod nu nog geldig verklaren. Waarschijnlijk zal het dan ook overal in het land sneuvelen.