Hongaarse premier wil "robuuste" muur aan de grens, en een EU-leger

De conservatieve Hongaarse premier Viktor Orban heeft aangekondigd dat Hongarije de prikkeldraadversperring aan de grens met Servië gaat versterken met een nieuwe afsluiting, om asielzoekers tegen te houden. Orban pleit voorts ook voor een Europees leger.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund
De Hongaarse politie patrouilleert langs de versperring.

"De technische studies zijn aan de gang om het bestaande hek met een meer robuust verdedigingssysteem aan te vullen", zei de premier vandaag in zijn wekelijks vraaggesprek met de staatsradio. "Dit moet honderdduizenden mensen tegelijk kunnen tegenhouden".

Orban, die resoluut gekant is tegen het opvangen van vluchtelingen, heeft vorige herfst, tijdens de piek van de migranten- en vluchtelingencrisis, een hek met prikkeldraad laten optrekken aan de grens met Servië en Kroatië. Sindsdien is het aantal vluchtelingen dat Hongarije binnengeraakt is, duidelijk teruggelopen, al zijn volgens officiële cijfers er dit jaar nog 18.000 vluchtelingen Hongarije binnen geraakt. Critici zeggen echter dat die daling te maken heeft met het akkoord tussen Europa en Turkije om de vluchtelingenstroom in te dijken.

Orban verantwoordt de bouw van de muur door te verwijzen naar dat akkoord. Orban vreest voor een nieuwe vluchtelingenstroom als het akkoord opgezegd wordt, iets waar Ankara al mee gedreigd heeft. De nieuwe afsluiting moet volgens Orban in staat zijn om "honderdduizenden" vluchtelingen tegen te houden.

De Hongaarse regering gaat ook 3.000 politieagenten rekruteren, als versterking van de 3.500 agenten die nu de grens bewaken. "De grens kan niet beschermd worden met bloemen en knuffelbeesten, dat moet gebeuren met politieagenten, soldaten en wapens", zo zei Orban nog.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Europees leger

Orban heeft ook gezegd dat de Europese Unie zou moeten beginnen met de oprichting van een gemeenschappelijk Europees leger.

Volgens Orban moet veiligheid een prioriteit zijn voor Europa. "We zouden de kwestie van de veiligheid als een prioriteit moeten vooropstellen, en een gemeenschappelijk Europees leger moeten beginnen opzetten", zo zei hij na een ontmoeting tussen de Centraal-Europese lidstaten en de Duitse kanselier Angela Merkel.