Kinderrechtencommissaris pleit voor kinderpardon voor geïntegreerde asielkinderen

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vraagt om kinderen zonder papieren niet uit te wijzen als ze hier al vijf jaar wonen en goed geïntegreerd zijn. Vanobbergen zegt dit in een reactie op de dreigende uitzetting van een Kosovaars meisje van 16 dat in Mechelen woont. De kinderrechtencommissaris wil dat de politiek werk maakt van een structurele oplossing, in plaats van ad-hocbeleid. In Nederland kent men al een aantal jaren een zogenoemd “kinderpardon”.
BELGA/VAN ASSCHE

In een reactie aan VRT Nieuws legt kinderrechtencommissaris Vanobbergen uit waar hij op aanstuurt: “Het komt erop neer dat kinderen zonder papieren, die hier al lange tijd verblijven en hier tegelijkertijd geworteld zijn - hier schoollopen, in de jeugdbeweging zitten, vrienden hebben - vanuit het kinderpardon de mogelijkheid wordt geboden om in ons land te kunnen verblijven.”

Maar wat dan met de ouders van deze kinderen? Mogen die dan ook blijven? Als het van Vanobbergen afhangt wel. Hij verwijst hiervoor naar het internationaal kinderrechtenverdrag. “Dat zegt dat kinderen het recht hebben om bij hun ouders te wonen. Dan is het evident dat ook de ouders ook bij hun kinderen kunnen verblijven.”

En wat met eventuele broers en zussen? “Als het om minderjarige kinderen gaat, is het evident dat we niet kijken naar één kind in het gezin, maar naar alle kinderen in het gezin. Dus ook alle andere kinderen moeten onder de regeling kunnen vallen.”

Vanwaar de discussie?

De discussie over het uitzetten van kinderen is opgelaaid omdat Djellza, een 16-jarig meisje dat in Mechelen woont, dreigt te worden uitgezet. Haar Kosovaarse ouders waren in 2000 via Duitsland naar België gevlucht. Sindsdien woont het gezin in België, illegaal. Want al hun asielaanvragen, 7 in totaal, werden afgewezen.

Om een lang verhaal kort te maken: begin deze maand werd Djellza samen met haar vader en broer opgepakt en ze dreigen nu te worden uitgezet. De moeder was tijdens de arrestatie niet thuis en zou nu ondergedoken leven.

Nederlands idee

Het “kinderpardon” is een idee dat komt overgewaaid uit Nederland en kwam er vier jaar geleden als antwoord op verhalen zoals dat van het 16-jarige meisje. (Wie geïnteresseerd is in de materie moet de naam Mauro Manuel maar eens googelen.) “Men zag daar het mensonwaardige van in. Men zag ook in dat dit het belang van het kind niet diende en daarom heeft men het kinderpardon ingevoerd”, aldus kinderrechtencommissaris Vanobbergen.

Asielkinderen die minstens vijf jaar in Nederland wonen, kunnen aanspraak maken op de kinderpardonregeling, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Als dat het geval is, mogen de kinderen en hun gezin in het land blijven. Vanobbergen wil dat de Belgische politiek ook op zoek gaat naar transparante criteria die het moeten toelaten om op basis daarvan individuele aanvragen te bekijken.

In de praktijk blijken maar weinig kinderen in Nederland te voldoen aan de voorwaarden van het kinderpardon. Van de ruim 1.300 aanvragen, zijn er maar 100 goedgekeurd.

Meest gelezen