Mark Coucke is geruchten over gesjoemel beu

De zakenman Mark Coucke is woedend over beschuldigingen als zou hij de omzetcijfers van zijn bedrijf Omega Pharma voor de overname door het Amerikaanse Perrigo "opgepoetst" hebben om een betere prijs te krijgen. Perrigo eist intussen dat er geld op een geblokkeerde rekening gestort wordt als mogelijke schadevergoeding.
Jasper Jacobs

Marc Coucke -medeoprichter en voormalig topman van Omega Pharma- heeft vanavond boos gereageerd op de beschuldigingen dat de omzetcijfers van het bedrijf kunstmatig opgekrikt werden. Dat is eerder gezegd door de Amerikaanse tegenhanger Perrigo die eind 2014 Omega Pharma heeft overgenomen voor 3,6 miljard euro. Dat gebeurde nadat Coucke en het private investeringsfonds Waterland Omega Pharma eerder van de beurs hadden gehaald.

Coucke ontkent elke onregelmatigheid en vindt de mediaberichten daarover "tendentieus, onheus en stilaan zelfs verwerpelijk". Hij denkt dat Perrigo probeert om de eigen problemen af te wentelen op de overname van Omega Pharma en zegt dat hij gewaarschuwd was dat Amerikaanse overnemers traditioneel pogen om een stuk van de koopprijs terug te krijgen via claims na de overname.

Eerder had Perrigo geëist dat het private investeringsfonds Waterland 75 miljoen euro op een geblokkeerde rekening zou storten. Dat geld zou dan eventueel gebruikt kunnen worden als schadevergoeding voor Perrigo mocht blijken dat er inderdaad geknoeid is. Volgens Perrigo was dat bij de overname afgesproken met Waterland.

Sinds de overname heeft Perrigo al 652 miljoen euro waarde van Omega Pharma moeten afschrijven omdat de omzet fors lager uitviel dan verwacht. Enkele maanden geleden heeft Perrigo dan Marc Coucke ontslagen als manager en als lid van de raad van bestuur.

Werd de omzet nu opgekrikt op niet?

Perrigo heeft nu experten ingezet om de archieven van Omega Pharma uit te pluizen. Het bedrijf heeft laten weten dat het overweegt om een schadeclaim in te dienen tegen Mark Coucke en tegen Waterland. Die zou kunnen oplopen tot 247 miljoen euro.

Volgens De Tijd en De Standaard zou de omzet van Omega Pharma al tien jaar lang opgekrikt zijn door geheime akkoorden met klanten, dat zijn grote bedrijven die de producten van Omega Pharma doorverkopen. Omega Pharma zou die klanten beloofd hebben dat het de niet verkochte producten zou terugnemen. Als de producten die teruggenomen werden, opgenomen worden in de omzetcijfers, zou dat mogelijk boekhoudfraude zijn.

Opvallend is ook dat Coucke en zijn naaste medewerkster bij hun ontslag uit de raad van bestuur van Perrigo geen kwijting kregen. Daardoor kunnen ze ook nu nog verantwoordelijk worden gesteld. Hoe dan ook is het niet zeker dat het tot een claim komt. Tussen de drie partijen zou nu onderhandeld worden over een mogelijke minnelijke schikking.