Rebellen en burgers beginnen ontruiming van Daraya

In Syrië is de ontruiming van Daraya begonnen, een voorstad van Damascus die al vier jaar omsingeld en belegerd wordt door het regeringsleger. Over de ontruiming was eerder een akkoord gesloten tussen de regering en de rebellen. In totaal gaat het om een duizendtal rebellen en zo'n 4.000 burgers.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Burgers worden met een bus weggebracht.

In de eerste bus die Daraya uitreed, zaten vrouwen; kinderen en oudere mensen, van wie er een aantal in tranen waren.  De bus werd gevolgd door vier auto's met rebellen met hun handwapens en hun families.

Op het ogenblik dat het konvooi door de linies van het regeringsleger reed, zwaaiden de soldaten met hun machinegeweren en riepen ze slogans pro-Assad.

Vandaag vertrekken er in totaal zo'n 300 rebellen en hun families. In totaal zullen er 4.000 burgers geëvacueerd worden en overgebracht naar Hrajela, een plaats op een twintigtal kilometer van Daraya die in handen is van het regime. Van daaruit kunnen ze dan gaan "naar waar ze willen", zei de plaatselijke raad van Daraya. 

Een duizendtal rebellen worden onder begeleiding van de Rode Halve Maan naar Idleb gebracht, een stad die in handen is van een islamistische en een andere rebellenmilitie. De rebellen in Daraya behoren tot twee plaatselijke islamitische milities.

Symbolische stad

Daraya, een stad die bekend stond voor zijn smakelijke druiven, heeft een symbolische betekenis omdat het een van de eerste Syrische steden was waar de bevolking in maart 2011 vreedzaam begon te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Het regime reageerde met geweld en volgens de rebellen werden er 500 mensen gedood tijdens een zesdaagse aanval van het leger in augustus 2012.  De stad kon echter nooit ingenomen worden maar werd sinds november van dat jaar wel omsingeld en belegerd. 

Slechts een keer kon er sindsdien een konvooi met hulpgoederen in Daraya geraken en toestand in de stad, die grotendeels in puin geschoten is, werd onhoudbaar. Daarom zijn de rebellen er akkoord gegaan om de stad nu te ontruimen. 

Het regime raakt door de ontruiming een zeer hinderlijke doorn in zijn vlees kwijt: Daraya ligt namelijk zeer dicht bij de belangrijke luchtmachtbaisi van Mazze. Daar is het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de luchtmacht gevestigd en ook zijn gevangenis.

 

 

Bewoners van Daraya verzamelen met enkele schamele bezittingen om geëvacueerd te worden.