Vrouw na maand uit berghut gered na dodelijke val vriend

In Nieuw-Zeeland is een vrouw uit Tsjechië door reddingswerkers uit een afgelegen berghut gered. Daar had ze een maand geschuild nadat haar vriend tijdens een trektocht bij een val was omgekomen.
Een blik op de Routeburn route.

"Ongelooflijk." Zo omschrijft een woordvoerder van een Nieuw-Zeelandse trekkingsclub het verhaal van Pavlina Pizova uit Tsjechië. Samen met haar vriend vertrok ze op 26 juli jongstleden in een poging de beroemde Routeburn-route op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland af te leggen.

Die route staat niet bekend als bijzonder moeilijk, maar in Nieuw-Zeeland is het momenteel winter. In dat seizoen zijn veel berghutten langs het pad gesloten en zijn de omstandigheden allesbehalve ideaal.

Dat ondervonden ook Pizova en haar partner. Voor ze er erg in hadden, raakten ze de weg kwijt. Op 28 juli sloeg het noodlot toe: haar partner maakte een kwalijke val in een kloof. Pizova klom naar beneden, maar geen hulp kon nog baten: hij stierf kort nadien.

Radiocommunicatiesysteem

Naar eigen zeggen sliep Pizova vervolgens verschillende nachten onder de blote hemel tot ze eindelijk de berghut aan Lake Mackenzie wist te bereiken. Ook die was gesloten, maar ze sloeg een venster stuk en raakte zo binnen.

Hoewel de hut een radiocommunicatiesysteem heeft, kon Pizova de buitenwereld niet verwittigen omdat ze het apparaat niet aan de praat kreeg. Verder trekken was evenmin een optie: de vrouw was gewond en bovendien was het gebied onder meters sneeuw bedolven. Gelukkig was een ruime voorraad noodproviand in de hut aanwezig waardoor ze wist te overleven.

Pas vorige week is een reddingsactie op gang gekomen. Pizova en haar partner hadden immers niemand op de hoogte gebracht van hun trektocht. Evenmin hadden ze een gps-tracker bij zich. Uiteindelijk rook het Tsjechische consulaat in Nieuw-Zeeland toch onraad en verwittigde het de hulpdiensten. Die hebben haar eergisteren uit de berghut gered.