Welke kortfilms en documentaires dingen naar een Ensor?

Het Filmfestival Oostende heeft bekendgemaakt welke kortfilms en documentaires genomineerd zijn voor de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die jaarlijks uitgereikt worden. Er zijn drie kortfilms, drie korte animatiefilms en drie documentaires genomineerd.

Bij de kortfilms is onder meer "Barst" van Koen Van Sande genomineerd, een komedie over een doordeweeks Vlaams koppel dat met zijn BMW in een Arabisch wijk van Brussel terechtkomt, zo deelde het Vlaams Audiovisueel Fonds mee.

"Shadow" van Bülent Oztürk gaat over een Koerdisch tienermeisje dat met haar familie op haar vader wacht tot het noodlot toeslaat. In "Feel sad for the Bunny" van Kenneth Mercken wordt de relatie tussen een 12-jarige jongen en zijn oudere broer op de proef gesteld.

Bij de korte animatiefilms zijn "No offence" van Kris Borghs, "He & sea" van Kris Genijn en Pieter Vanluffelen en "Beast" van Pieter Coudyzer genomineerd.

Voor de beste documentaire sleepten "The land of the enlightened" van Pieter-Jan De Pue, "Reach for the sky" van Steven Dhoedt en Wooyoung Choi en "Wim" van Lut Vandekeybus een nominatie in de wacht.

Wie de uiteindelijke laureaten zijn, zal blijken op 16 september, wanneer de Ensors worden uitgereikt op een gala in het Kursaal van Oostende.

De genomineerden voor korte film werden gekozen door een jury bestaande uit regisseur Raf Reyntjens, actrice Marijke Pinoy, scenariste Lies Van Grieken, producent Erik Wirix en director of photography Willy Stassen. Voor de categorie documentaire was de jury samengesteld uit de regisseurs Eva Küpper en Kristof Bilsen, en Simon Vreebos van Canvas.