Depardieu opent naar hem genoemd cultuurcentrum in Rusland

De acteur en Fransman van geboorte Gerard Depardieu heeft in Saransk in de autonome Russische republiek Mordovië een naar hem genoemd film- en cultuurcentrum geopend. Depardieu werd in 2013 tot Rus genaturaliseerd.

Depardieu kwam vanmiddag vanuit Parijs in Saransk aan. Volgens de lokale krant Izvestia Mordovii was hij erg in zijn nopjes met de eer die hem te beurt viel. "Ik ben erg geflatteerd dat een cultureel centrum mijn naam draagt. Het is jammer dat ik niet vaker in Saransk kan zijn want hier voel ik me een echte Rus", aldus Depardieu, die liet verstaan dat hij bij de volgende verkiezingen zeker zou gaan stemmen.

Depardieu is in Saransk, een stad van zowat 300.000 inwoners op 650 kilometer ten oosten van Moskou, ingeschreven als inwoner en ondernemer.

De acteur, bekend uit films als "Cyrano de Bergerac", "Jean de Florette" en "Green Card", verwierf in 2013 de Russische nationaliteit na een rel rond de verhoging van de personenbelasting. Door die maatregel van president François Hollande steeg de belasting voor de hoogste inkomens naar 75 procent. Om de belasting te ontwijken, vestigde Depardieu zich ook even in ons in land. In 2014 kondigde hij aan dat hij onder meer in Moskou een restaurant wou openen en zei hij dat hij bio vodka zou gaan produceren. Depardieu is in zijn geboorteland al wijnboer.