Italië begraaft slachtoffers van de aardbeving

Voor de staatsbegrafenis voor de slachtoffers van de aardbeving in Italië heeft president Sergio Mattarella het verwoeste dorp Amatrice bezocht en een plechtigheid in Ascoli Piceno bijgewoond. Een van de doden was de negenjarige Giulia, aan wie de brandweermannen een emotionele brief schreven.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

In de nacht zijn onder het puin van het hotel Roma nog eens drie lijken gevonden. Sinds de verwoestende aardbeving in de nacht van dinsdag op woensdag zijn meer dan 280 doden geteld. Alleen al in Amatrice telden de autoriteiten meer dan 220 slachtoffers.

De president en premier Renzi gingen langs in Amatrice, maar ook de plechtigheid in Ascoli Piceno woonde hij bij, waar 35 slachtoffers uit het dorp Arquata herdacht werden. Onder hen twee kinderen. 

De bisschop van Ascoli Piceno, Giovanni D'Ercole, heeft de mensen in het aardbevingsgebied moed ingesproken. "Heb geen schrik uw pijn uit te roepen, maar verlies ook uw moed niet. Samen zullen we onze huizen en kerken weer opbouwen", zei hij bij de ceremonie voor de slachtoffers.

Vele rouwenden volgden de misviering al wenend. "De liefde is sterker dan de dood", aldus de bisschop. Het kruis dat in de sporthal hing, waar de ceremonie plaatsvond, was uit een van de door de aardbeving getroffen dorpen gehaald.

Op de kist van één de twee kinderslachtoffers, de 9-jarige Giulia, lag een brief van de brandweerlui. Daarin verontschuldigen ze zich dat ze het meisje niet konden redden. Dat gaat zo.

"Hallo kleintje, ik heb je een hand gegeven om je uit je gevangenis van puin te bevrijden. Vergeef ons dat we te laat kwamen. Je was toen al gestopt met ademen, maar ik wil dat je weet dat we alles geprobeerd hebben om je te bevrijden. Wanneer ik terugkeer naar mijn huis in l'Aquila, weet ik dat er een engel naar me kijkt vanuit de hemel en dat jij een glinsterende ster in de nacht bent. Vaarwel Giulia, ik hou van je al heb ik je nooit gekend."

AFP or licensors